26 / 04 / 2024

İrtifak hakkı satışa engel mi?

İrtifak hakkı satışa engel mi?

İrtifak hakkı, sahibine irtifak hakkına konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veriyor. Peki, irtifak hakkı satışa engel mi? İrtifaklı taşınmazın satışı mümkün mü?



İrtifak hakkı satışa engel mi?

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılan bir haktır.


Bir diğer ifadeyle irtifak hakkı, sahibine irtifak hakkına konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veriyor. Peki, irtifak hakkı satışa engel mi?


Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında alıcının tapu üzerindeki şerhler sütununa bakması ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçebiliyor.


Çünkü irtifak hakkı, taşınmazın satışına engel teşkil etmese bile, satış işleminin gerçekleşmesinden sonra gayrimenkulün yeni sahibine kullanım hakkını vermiyor.


Satışı gerçekleşen taşınmazın irtifak hakkı kimdeyse, satıştan sonra da bu hak aynı kişide kalıyor.


Bu nedenle tapu sicil müdürlüğüne giderek tapu kayıtlarını, satışa engel bir durum olup olmadığını, üzerinde haciz, ipotek, irtifak hakkı gibi bir kısıtlama olup olmadığını öğrenmelisiniz.


Üzerinde intifa hakkı olan bir yeri alırsanız, intifa hakkı süresince o taşınmazı kullanamazsınız. Tapu kaydında kira şerhi bulunan bir taşınmazı da kira süresince siz kullanamazsınız. Tapuda şerh yoksa kiracıya hemen noterden ihtarname çekerseniz 6 ay sonra tahliye davası açabilirsiniz. 


Tapu sicilinde bilmediğiniz kavramlar, anlayamadığınız haklar karşınıza akabilir, gerekirse bunları bir avukat veya emlakçıya danışmalısınız.


İrtifak hakkı tesisi nedir?



Geri Dön