24 / 04 / 2024

İş Bankası, Zeugma'da üç mozaiği gün yüzüne çıkardı!

İş Bankası, Zeugma'da üç mozaiği gün yüzüne çıkardı!

Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda 3 yeni mozaik bulundu. Türkiye İş Bankası, sponsor olduğu ‘Muzalar Evi’ kazı çalışmalarına desteğinin 2017’ ye kadar süreceğini açıkladı.



Dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti’nde sürdürülen ‘Muzalar (Esin Perileri) Evi’ kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan üç yeni mozaik basına tanıtıldı. Türkiye İş Bankası’nın destek verdiği kazılarda çıkarılan mozaikler, kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından tanıtıldı. Kazılarda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi  ve İş Bankası’nın desteğiyle önemli mesafe kat ettiklerini vurgulayan Görkay “Hala kazılmamış alanlar var.


Burada kaya oyma mekanlar mevcut. Bu evlerin  şimdilik birine ulaştık, evde altı mekan var. Bu yıl yaptığımız kazılarda 3 yeni  mozaiği gün yüzüne çıkardık” dedi. Görkay, 2005 yılından beri gerçekleştikleri kazılara yaklaşık 7 milyon lira harcandığını dile getirdi. Tanıtımda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kültürel mirasın büyük bir zenginlik olduğunu belirterek bu güzel eseri ülkeye kazandıranlara teşekkür ederek “Yalnızca yol, su, alt ve üst yapı alanlarına kafa yormuyoruz. Kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz” dedi.


2000 yılından bu yana destek


Zeugma’daki kazılara desteklerini anlatan Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen de ilk desteği Zeugma’nın sular altında kaldığı 2000’de  verdiklerini anımsattı. Sözen “ Umarım bizden sonra gelenler daha iyi işler yapar. Bizim katkımız 2017 yılına kadar devam edecek” dedi.


1700 yıllık eserler


Milattan sonra (M.S) 2. yy’da yapılmış olan 26m x 15m boyutlarındaki konutun mozaiklerinin büyük bir çoğunluğu M.S 3. yy başlarına tarihleniyor. İyi bir biçimde korunan mozaikler arasında misafir salonlarından birinde Muzalar mozaiği, ikinci misafir salonunda ise mitolojide ideal kadın olarak bilinen ve antik dönemde Heroine olarak da adlandırılan dört adet kadın figürü bulunuyor. Avlu sundurmasında iki mitolojik kadın kahraman figürü,  konutun avlusunda ise zengin deniz canlıları arasında verilmiş Deniz tanrısı ve tanrıçası olan Okeanos ve Thetis’in figürleri yer alıyor.


Birol Keleş-Star Gazetesi


Geri Dön