27 / 04 / 2024

İş yeri kiracıları dikkat! Hangi giderde muafiyet yok?

İş yeri kiracıları dikkat! Hangi giderde muafiyet yok?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, 16 bağımsız bölümlü bir binadan iş yeri kiraladığını belirtti. Merkezi ısınma sistemine ihtiyacı olmadığı için petekleri söktüğünü dile getiren okuyucu, bu durumda yakıt bedeli ödeyip ödemeyeceğini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, 16 bağımsız bölümlü bir binadan iş yeri kiraladığını belirtti. Binada merkezi ısıtma sistemi bulunduğunu aktaran okuyucu, her bağımsız bölümün arsa payına göre yakıt payı ödediğini söyledi. Merkezi ısınma sistemine ihtiyacı olmadığı için petekleri söktüğünü dile getiren okuyucu, bu durumda yakıt bedeli ödeyip ödemeyeceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucular ‘yaza giriyorken ısınma problemi nereden çıktı?’ sorusunu soracaklar.

İş yeri kiracıları dikkat! Hangi giderde muafiyet yok?

Şöyle ki, merkezi ısınma sisteminin bulunduğu binalarda, bir bağımsız bölümün yakıt bedelinden muaf olması için yönetim planında buna ilişkin maddenin olması koşulu bulunuyor. Bunun haricinde, yönetim planında bağımsız tutulma konusunda bir madde bulunmuyorsa bu durumda da sıhhi tesisatla ilgili olan tasdikli projeye değerlendirilir. Projede bu bölümde tesisat öngörülmemişse yakıt bedelinden muaf sayılır.

Fakat okuyucunun olayında olduğu gibi iş yeri dahi olsa bir bağımsız bölümde ısınma sistemi bulunuyorsa ve yönetim planında giderini bölüşme konusunda bir muafiyet verilimiyorsa, bağımsız bölüm maliki tarafından radyatörler çıkarılsa da o bağımsız bölüm maliki yakıt giderini öder. Radyatörü söküldüğünde gideri ödemekten kurtulmaz. Okuyucu da anlatılan olayda eğer yönetim planında bir muafiyet bulunmuyorsa, radyatörleri sökmüş olmasına karşın önümüzdeki kışa ait yakıt giderini ödeyecek.

Gayrimenkul sahibinin hakları zamanaşımına uğrar mı?


Geri Dön