20 / 04 / 2024

İş yeri kiraları ertelendi mi?

İş yeri kiraları ertelendi mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'İşyeri kiraları 30 Haziran’a kadar ödenmeyecek mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında çok yaygın bir soruyu cevapladı. 'İşyeri kiraları 30 Haziran’a kadar ödenmeyecek mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İş yeri kiraları ertelendi mi?

Bugün çok yaygın bir soruya yanıt vermek istiyorum. Gerek telefonla ve gerekse mail yolu ile çok sorulan güncel bir konu:

“İşyeri kiraları 30 Haziran’a kadar ödenmeyecek mi?” Bu sorunun nedeni 7226 Sayılı Kanun. Geçici 2’nci maddesi şöyle:

“1.3.2020 tarihinden 30.6.2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenmemesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmaz.” İşte sorun burada. Şimdi sorulan husus, “Ne yani Haziran ayı sonuna kadar kira ödemeyecek miyiz?”

★ ★ ★ ★ ★

Yanıta gelince; dikkat edin maddede haziran sonuna kadar kira ödenmez denilmiyor. Bu tarihe kadar ödenmeyen kiralar için sözleşmenin feshi ve tahliye talebinde bulunulamaz deniliyor. Yani kira çalışıyor. Deyin ki 1 Temmuz’a kadar kira ödenmedi, 1 Temmuz’da hepsi toptan istenecek veya 1 Temmuz’a kadar takip konusu yapılacak da fesih ve tahliye talep edilemeyecek.

Peki kabul edelim ki 1 Temmuz’da her şey düzeldi ve artık fesih ve tahliye talep edilebilir hale geldi.

Peki kiracı üç aylık kira bedelini ödeyebilecek hale geldi mi? Yani hemen işler açıldı, müşteri aktı, tahsilat mükemmel, al sana üç aylık kira denilecek hale geldi olarak mı kabul ediyoruz?

Bitmedi, maddede söylenen şu. “Fesih ve tahliye sebebi oluşturmaz” ama haciz nedeni olur! Yani icra dairelerinde faaliyet başladığı anda arkadan haciz gelebilir. Peki ne anladım bu kıyaktan? Söylemek istediğim son söz şu:

Bütün bunlara açıklık getirmek lazım ki ben de okuyucularıma daha bir açıklıkla yanıt vereyim. Hep beraber detay bekliyoruz.
 


Geri Dön