28 / 03 / 2024

Koronavirüs kiraları nasıl etkiledi?

Koronavirüs kiraları nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgını ile iş yeri ve konut kira ödemeleri ile ilgili hangi kararlar alındı? Konut kiraları ertelendi mi? İşte virüs sebebiyle alınan, kiracıları etkileyen kararlar...



Koronavirüsü salgınının oluşturduğu olağanüstü durum, birçok sözleşme ilişkisi gibi, kira sözleşmelerini de yakından etkiledi. Bu nedenle, salgın sürecinde alınan önlemler kapsamında iş yeri kiralarına ilişkin düzenlemelerde yapılarak, bir takım tedbirler alındı. 

İndigo Dergisi'nde yer alan habere göre; düzenlemede, 1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında iş yeri kiralarının ödenememesi halinde, iş yeri sahipleri kiracı hakkında tahliye davası açma ve kira sözleşmesini feshetme haklarını kullanamayacak.

En kısa zamanda konut kiraları için de benzer önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, "Kirada yaşayan milyonlarca insan için yaşadıkları evlerin yasal olarak güvence altına alınması ertelenemeyecek, önemli bir ihtiyaçtır" şeklinde konuştu.

Konut kirası konusunda özel bir tedbir alınmadı, ancak 30 Nisan tarihine kadar icra takipleri durduruldu.

İş yerleriyle ilgili yapılan düzenlemenin, bu dönemde açılacak tahliye davalarının, sosyal ve ekonomik açıdan ağır sonuçları olabileceği tahminiyle yapıldığını ve doğru bir karar olduğuna vurgu yapan Umut Yeniocak, şunları kaydetti:

"İş yerleri için alınan önleme karşılık, şu anda konut kiraları için özel bir önlem alınmış değil. Ancak 30 Nisan’a kadar genel olarak icra takipleri durdurulduğu ve acil işler dışında mahkemeler de işlem yapmadığı için şimdilik, 30 Nisan’a kadar ev kirasını ödemeyene işlem yapılamaz. Ama sonrasında, bu süreçte ödenmeyen kiralar için geriye dönük olarak işlem yapılıp geçmiş kira borcunu ödemeyen kiracı tahliye edilebilir."

İş yeri sahibi kiracıyı tahliye edemeyecek!

İşyerleri için yapılan özel düzenlemede, konutlara nazaran iki farklı koruma getirildiğini belirten Yeniocak, ödenemeyen iş yeri kiraları için tanınan sürenin 30 Haziran’a kadar devam etmesinin yanı sıra, bu tarihten sonra da, bu süreçte ödenmeyen kiralar için geriye dönük işlem yapılıp kiracıların tahliye edilemeyeceğini dile getirdi. 

16 soruda koronavirüsün kira sözleşmelerine etkisi!

Kira ödemelerine mücbir sebep arası!


Geri Dön