19 / 04 / 2024

Kira ödemelerine mücbir sebep arası!

Kira ödemelerine mücbir sebep arası!

BMD Başkanı Sinan Öncel, koronavirüs salgının mücbir sebep oluşturduğunu, markaların kapalı mağazalar için kira ödeyemeyeceğini belirtti...



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, koronavirüs salgınının markaların mağazalarının kapanmasına sebep olduğunu ifade etti. Öncel, bu yüzden salgının mücbir sebep oluşturduğunu ve markaların kapalı mağazalar için kira ödeyemeyeceğini belirtti. Cadde mağaza sahiplerine çağrıda bulunan Öncel, "Zaman yıllarca tüm yükümlülüklerini yerine getiren kiracılara el uzatma zamanı. Aksi takdirde pek çok markamız fırtınayı atlatıp güneşli günlere kavuşamayacak" diye konuştu.

Öncel, salgın önlemleri kapsamında Türkiye’de market ve eczane dışındaki mağazaların tamamının 19 Mart’tan bu yana kapalı olduğunu belirtti. Sayıları her geçen gün artan kapalı mağazaların bir daha hangi tarihte açılacaklarının öngörülemediğine dikkat çeken Öncel, "Bugün 1 Nisan. Normal koşullarda her ayın biri üye markalarımızın kira ödemelerine başladıkları gün. Ancak bu kez Türkiye ve dünyada hiç kimsenin öngörmediği, 100 yılda bir yaşanabilecek sıra dışı bir salgınla karşı karşıyayız. Biz hem çalışanlarımızı ve müşterilerimizi korumak hem de salgının yayılmasında aracı olmamak için mağazalarımızı 19 Mart’ta kapattık. Nakit akışı duran perakendeci tüm bütçesini 400 bin çalışanının maaşlarına, vadesi gelen çeklere ve üreticilere yapılacak ödemelere ayırdı. Bu nedenle markalarımızın hemen hemen tamamı mağaza kirasını ödeyemeyecek durumda" şeklinde konuştu.

El uzatılmalı

Sinan Öncel, salgınların Borçlar Kanunu’na göre ‘mücbir sebep’ oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Bu durumda tarafların yükümlülükleri askıya alınıyor. Hukukçuların bu görüşü kendisi de hukukçu olan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Hüseyin Altaş’ın aynı konuda medyaya yansıyan değerlendirmeleriyle örtüşüyor."

LC Waikiki ve Mavi, online satışı durdurdu

Fiziki mağazalarını kapatıp online alışverişe geçen hazır giyim markaları bu kez online satışa da ara vermeye başladı. Büyük markalardan LC Waikiki, Mavi ve Twigy bu yöndeki kararlarını internet sitelerinde duyurdu. Verilen siparişleri teslim edecek olan markalar, birkaç hafta kapalı kalacaklarını açıkladı. 

Mavi’nin sitesinden yaptığı açıklamada, 29 Mart itibarıyla online satışların durduğu belirtti. Online siparişler için iade süresini sitenin açılmasını takiben 90 güne uzattıklarını açıkladı. 

Lc Waikiki tarafından yapılan açıklamada, “Sitemizi bir süreliğine kapattık. Mevcutta bekleyen siparişlerinizi sizlere ulaştıracağız” ifadeleri kullanıldı.

Kiralar kamu tarafından ödensin' önerisi!

Kemal Kılıçdaroğlu: Kapanan iş yerlerinin kirasını devlet ödesin!

Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan kira açıklaması!


Geri Dön