26 / 04 / 2024

Kiralar kamu tarafından ödensin' önerisi!

Kiralar kamu tarafından ödensin' önerisi!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını önlem kapsamında çalışmalar devam ediyor. Birçok iş yerinin önlem için kapatması kira ödemelerini gündeme getirdi…



Dünya Gazetesi yazarlarından Şeref Oğuz, yeni yazısında salgın kapsamında kapatılan işletmelerin kira ödemelerini kaleme aldı. İşte o yazı…

Yarın 1 Nisan. Ne yazık ki Koronanın şakası yok ve aybaşı geldi, ev sahibi eğer “kiranı ödeme” diyecekse bil ki 1 Nisan şakası yapıyordur. Ekonomik İstikrar Kalkanı çerçevesinde kamu bankalarının Temel İhtiyaç Desteği’ne evet ama yetmez. Zira bu bir kredi…

Oysa şimdi halka gereken, hibe yani cebine para koymaktır. Hane halkı geliri 5 bin lira altında olan bireysel segmentteki müşterilere 6 ayı ödemesiz 3 yıl vadeli kredi veriyor olsanız da sıkıntı, bunların çok ötesine taştı.

Öncelikle işyerini kapamış yüzbinler var. Geliri kesilmiş milyonlar, ücretsiz izne gönderildiği için kirasını ödeyemeyenler, vadesi gelen borçlarından ötürü çaresiz insanlar var.

Bu bir finansal sorun değil, insanlık dramı ve devlet, tam da bugünler için vardır. Tüm işletmelerin vergi üzerinden doğal ortağı olan Maliye, elini cebine atmalı, ortaklarının (şirketlerin) batmasına izin vermemelidir.

Yetmez, halkın cebine para koymalı, kamu bankalarından kredi değil… Borcunu online ödeyebilirsin demek bir lütuf değil, pratiği olmayan bir şeydir. Bütçe kısıtlarının anlamını yitirdiği bugünlerde insanları hayatta tutmanın yolu para basmak, halka dağıtmaktır.

Önerim şudur; banka kredisine değil kamu hibesine ihtiyaç vardır. Aybaşı geldi, geliri kesilenlerin kiraları, ya dondurulmalı ya bölüşülmeli veya kamu tarafından ödenmelidir. Bu önerim 1 Nisan şakası değil, Korona acı gerçeğidir.

BANKNOT MATBAASI BUGÜNLER İÇİN VAR

İşsizlik Fonu’ ndaki 128 milyar lira, bono ve tahvilde. Bugün aybaşı ve ev sahibine kirayı bonoyla ödeyecek halimiz yok. Gelirini kaybedenlerin zorunlu harcamaları sürüyor ve halkın cebine para koymak gerekiyor.

Kaynak mı? Bütçe’yi zaten açığa bağladık. Vergi geliri de durdu. Borç alacak ulus da kalmadı. Tek çare; banknot matbaasının para basıp halka dağıtmasıdır. Küresel salgında halkımızı biz korumazsak kim korur ki?

Meral Akşener'den esnafın kira stopajı kaldırılsın önerisi!


Geri Dön