19 / 04 / 2024

İsa Bey İshakoviç Hamamı Projesi 500 günde tamamlanacak!

İsa Bey İshakoviç Hamamı Projesi 500 günde tamamlanacak!

Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç tarafından yaptırılan tarihi hamamın restorasyonu için Türk firması ER-BU İnşaat, projeyi finanse eden Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bosna-Hersek İslam Birliği arasında protokol imzalandı



Bosna Savaşı sırasında Hırvat topçusunun ateşi sonucu yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nü aslına uygun olarak yeniden inşa eden Türk firması ER-BU İnşaat ile Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bosna-Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) arasında, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki 500 yıldan fazla geçmişe sahip İsa Bey İshakoviç Hamamı'nın onarımıyla ilgili protokol imzalandı. 

     Bosna-Hersek İslam Birliği Riyaseti'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Bosna-Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürü Senahid Zaimoviç, şu anda harabeyi andıran tarihi hamamın projenin tamamlanmasıyla bir yıl sonra bambaşka bir görünüme, gerçek görüntüsüne sahip olacağını söyledi. 

     İsa Bey İshakoviç Hamamı Projesi'nin, Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olduğunu vurgulayan Zaimoviç, hamamın şu anda kötü bir görünüme sahip olduğunu, ancak yakın zamanda Saraybosna'nın en güzel yapılarından biri olacağını ifade etti. 

     Projenin finansmanını üstlenen Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin yanı sıra Türkiye dışında da projeleri hayata geçirdiğini belirten Zaimoviç, bunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Bosna-Hersek'teki ilk projesi olduğunu, ancak son projesi olmayacağını umduklarını kaydetti. 

     

     -"Bu eserleri korumak insanlığın görevi"- 

     

     Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray da Osmanlı Devleti'nin üç kıtada hüküm sürdüğünü, buralarda çok önemli tarihi eserler, belgeler ve vakıflar bıraktığını, bu eserleri korumanın insanlık görevi olduğunu belirtti. 

     İsa Bey İshakoviç Hamamı'nın restorasyonu ile ilgili protokolü 2011 yılında imzaladıklarını hatırlatan Giray, bugün ise söz konusu eseri onarım çalışmalarını yürütecek firmaya devretmek için toplandıklarını söyledi. 

     Saraybosna'daki tarihi hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün öz kaynaklarıyla Bosna'da onaracağı ilk proje olduğunu dile getiren Giray, bu nedenle projeye çok önem verdiklerini kaydetti. 

     Hamamın onarım işlerini üstlenen Türk firması ER-BU İnşaat yetkilisi Metin Çetin de tarihi hamamın en güzel şekilde onarılması için ellerinden gelenin en iyisini yapacakları taahhüdünde bulundu. 

     Bugün imzalanan protokole göre, tarihi İsa Bey İshakoviç Hamamı'nın onarım çalışmaları 500 gün içerisinde tamamlanacak. 

     

     -Saraybosna'nın fatihi- 

     

     Saraybosna'nın fatihi İsa Bey İshakoviç, fethin hemen ardından kentin ilk camisi olan Hünkar Camisi'ni ve caminin hemen yakınındaki umumi hamamı, şehir merkezinden geçen Milyatska Nehri üzerindeki ilk köprüyü, çok sayıda dükkan ve konağı inşa ettirmişti.

     İsa Bey İshakoviç Hamamı'nın restorasyonunu üstlenen ER-BU İnşaat, daha önce de Bosna Savaşı sırasında Hırvat topçusunun ateşi sonucu yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nü ve Neretva Nehri üzerindeki tarihi Konyits Köprüsü'nü aslına uygun olarak onarmıştı.

AA


Geri Dön