25 / 04 / 2024

İshak Akpınar, konut kredisi dosya masrafını icra yoluyla tahsil etti!

İshak Akpınar, konut kredisi dosya masrafını icra yoluyla tahsil etti!

Dosya masrafını 4 yıl sonra icrayla aldı. Ankara’da bir devlet memuru, 4 yıl önce çektiği konut kredisinden dolayı kendisinden tahsil edilen ‘dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti’ni icra yoluyla tahsil etti...




Dosya masrafını 4 yıl sonra icrayla aldı. Bankaların tüketicilerden tahsil ettiği dosya ve yeniden yapılandırma ücretleri yargıdan dönüyor. Ankara’da bir devlet memuru, 4 yıl önce çektiği konut kredisinden dolayı kendisinden tahsil edilen ‘dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti’ni icra yoluyla tahsil etti. Memurun ilk işi ise bankadan aldığı parayla mesai arkadaşlarına yaş pasta ikram etmek oldu.


Ankara’da bir kamu kurumunda memur olarak görev yapan İshak Akpınar, 2009 yılında bir kamu bankasından önce 40 bin, ardından 30 bin TL olmak üzere 2 ayrı konut kredisi çekti. Bir süre sonra kredileri yeniden yapılandıran İshak Akpınar, bu kez aynı banka şubesinin tahsil ettiği ‘ yeniden yapılandırma’ ücretiyle sarsıldı. 2 bin 586 lirayı bulan komisyon ve yeniden yapılandırma ücretini almak isteyen İshak Akpınar, çevresindekilerin ‘Bankayla uğraşılır mı? Mahkeme kapılarına gidip geleceksin, boş ver’ tepkisiyle karşılaştı. Akpınar geçtiğimiz aralık ayında, basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine bankanın kendisinden hukuksuz tahsil ettiğini öne sürdüğü 2 bin 586 liralık masrafı almak için avukatı Mustafa Akıncı’ya yetki verdi.


'ALAMAZSIN' DEDİLER AMA 4 YIL SONRA YÜZÜM GÜLDÜ


Akpınar’dan masraf dekontlarını alan avukat Akıncı,  Ankara  3. İcra Müdürlüğü’ne müracaat ederek 2 bin 586 lirayı tahsil etti. Sadece 10 gün içerisinde parasının tahsil etmenin sevincini yaşayan İshak Akpınar, şunları kaydetti: "Çevremdekilerden farklı tepkiler aldığım için zamanında hakkımı aramadım. Bankaya da giderek paramın iade edilmesini istedim; ancak banka da ‘alamazsın’ deyince umudum kırıldı. Avukatım devreye girince 10 günde parayı tahsil etti. Biz o parayı ödediğimizde 2 bin dolardan fazla alınabiliyordu, ama şimdi ancak bin 100 dolara tekabül ediyor. Ama hak aramanın zamanı olmaz. Bankadan tahsil ettiğim parayla yaş pasta alıp mesai arkadaşlarıma ikram ettim."


Avukat Akıncı ise 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere hakem heyeti görev sınırının 1272,19 TL olduğunu belirterek "Tüketiciler bu sınırın üzerindeki miktarlarda doğrudan icra takibi yolunu seçebilirler. Çünkü bankalar mahkeme kararlarının tüketici lehine çıkması üzerine icra takiplerine itiraz etmeyip ödeme yolunu seçmeye başladı. Müvekkil İshak Akpınar'ın olayında da banka itiraz etmeyerek 10 gün içinde ödeme yaptı." dedi.


Bugün


Geri Dön