16 / 04 / 2024

Işık Gökkaya: Dövizin artması konut fiyatlarını yükseltecek!

Işık Gökkaya: Dövizin artması konut fiyatlarını yükseltecek!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, gayrimenkul söz konusu olunca konjonktüre göre ani kararlar verilmeyeceğini belirtti. Dövizin artması konut fiyatlarını yükseltecek...



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, gayrimenkul söz konusu olunca konjonktüre göre ani kararlar verilmeyeceğini belirterek, "Günlük ve kısa vadeli gelişmelerde insanların fikirlerini çok çabuk değiştirmesi pek mümkün değil. 'Türk Lirasının değer kaybı yabancı yatırımcıyı çekti ya da siyasi belirsizlik itti'demek gibi bir şey söylemek çok doğru değil" dedi. 17 Aralık'tan bu yana gelişen sürecin gayrimenkul sektörüne yansımalarını değerlendiren Gökkaya, 17 Aralık'tan sonra bir belirsizlik oluştuğunu ama bunun yabancı yatırımcı için bir olumsuzluk anlamına gelmediğini belirterek, yabancı yatırımcının orta ve uzun vadede Türkiye'nin potansiyelini çok rahat görebildiğini söyledi. Gökkaya, fiyatların döviz cinsinden ucuzlamasının da yabancı yatırımcı için bir firsat olduğunu ifade ederek, ancak Türkiye'nin yabancı yatırımcıyı çekmek için gerekli olan teşvikleri tamamlayamadığını, uzun vadeli oturma izinlerinin alınması ve konut kredilerinin Türkiye'den edinebilmesi gibi sorunların hala netleştirilemediğini kaydetti. Türk Lirası'nın değer kaybıyla yabancı yatırımcının çok önemli bir şans elde ettiğini anlatan Gökkaya, "Ancak dövizin yükselmesi inşaat malzemelerinin fiyatlarım artırıyor. Bu da konut fiyatlarım yükseltecek. Orta vadede konut fiyatlarında yüzde 10-15 oranında bir artış olacaktır. Kredi faiz oranın artışıyla maliyet artacak. Çimento ve demirdeki artış sebebiyle artık inşaat şirketlerinin kompanse edemeyeceği fiyat artışları oluştu" diye konuştu.

 

SEÇİM SÜRECİ 


Gökkaya, bu yıl iki seçim olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Seçimler sürecinde ekonomik konjonktür nasıl ilerleyecek? 

faizlerde tekrar bir artış olacak mı? Bütün bu konular çok önemli. 2013'teki konut satış rakamlarına 2014'te ulaşmak zor gibi görünüyor. 2013'te 1 milyon 144 bin konut satıldı. Bunun yüzde 40'ı da konut kredisiyle yapıldı. 

Konut kredileri bu kadar rahat kullanılabilecek mi? Şu an konut kredileri yüzde 1,0-1,15 aralığında. Bu yıl bu oranların yüzde 1,25'lere çıkma olasılığı var. Bu da ciddi maliyetler oluşturacak ve konut kredisi kullanım oranım azaltacak, zira dolardan kaynaklı çimentoda ve , demirde yüzde 25 fiyat artışı oldu." Gökkaya konutun emtia olmadığını, insanların hayatında bir veya iki kere aldığı bir mal varlığı olduğunu belirterek, "Gayrimenkul söz konusu olunca konjonktüre göre hemen almak ya da almamak gibi ani kararlar verilmez. Konut çok kısa sürede alınıp satılacak bir şey de değil" dedi. 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön