23 / 04 / 2024

Işıl Dinçer: Konut piyasası Eylül ortasına kadar hareketlenmez!

Işıl Dinçer: Konut piyasası Eylül ortasına kadar hareketlenmez!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, hareketliliğin eylülde başlayacağını öngörüyor



Ramazanın tatilleri yarıda bıraktıracağı tahmini gayrimenkul sektörünü heyecanlandırıyordu. Ancak ilk 6 ayın değerlendirmesi beklentinin aksini söylüyor.


Gayrimenkul sektörü, ramazan ayının gelmesiyle, tatilcilerin erken dönüş yapacağını ve yaz durgunluğunun biteceğini umut ederken, göstergeler bu beklentinin karşılanmayacağı yönünde. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, ramazan dönemlerini incelediklerinde bu ayda konut kredileri ve satışlarının olumsuz etkilenmediğini, birkaç negatif faktörün birleşmesiyle talepte azalma olduğunu söyledi. Dinçer, “Yüksek faiz, ekonomik krizler, hükümetin para politikası, temmuz-ağustos ayları, yani yaz dönemi gibi faktörler bir araya geldiğinde talepte azalma yaşandığını söyleyebiliriz” diye konuştu.


‘2010 VE 2011 ’E KIYASLA DAHA GERİDEYİZ’


2012’nin konut kredileri açısından olumlu başlamadığını belirten Dinçer, “2012 ocak ve şubat ayları, 2009 yılı başından beri değerlendirildiğinde en yavaş dönemlerden biri. Mart ayından itibaren bir toparlanma yaşandı; ancak

konut kredileri kullanımı açısından 2010 ve 2011’in aynı dönemlerine göre gerideyiz” dedi. Temmuz ayı ortasından itibaren ramazan ve takip eden 2 haftanın konut kredisi kullanımı açısından oldukça sakin geçeceğini düşündüklerini belirten Dinçer, şöyle konuştu: “Eylül ortasından itibaren sektörde ciddi bir hareketlenme bekliyoruz. Arsa sahipleri, geliştiriciler ve müteahhit firmalar yılın son çeyreğine hazırlıklı girer.”


Dinçer, konut kredileri kullanımı açısından son 3 yılın ramazan aylarında; 2008 ve 2009 krizinde konut kredilerinin çok etkilendiğini, 2010’un kriz ertesi çok iyi geçen bir yıl olduğunu, 2011’de ise konut kredileri piyasasının hükümetin para politikasını ağustostan itibaren hissettiğini söyledi.


SATIŞA ÇIKAN KONUT SAYISINDA DA DÜŞÜŞ VAR


Geçtiğimiz yıl verileri ile 2012'nin ilk 6 aylık verileri karşılaştırıldığında, satışa çıkan konut projesi sayısının, bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yavaş seyrettiği gözlemleniyor. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesinin yabancıya konut satışı açısından olumlu olabileceğini söyleyen Dinçer, "Mütekabiliyet Yasası'nın etkisi ile yaz aylarında ülkemize gelen turistlerin de diğer yılların aksine bu dönemin hareketliliğine muhakkak etkisi olacaktır diye düşünüyoruz" dedi.


‘Ramazan, şirketler için fizibilite dönemi’


Ramazan aylarında gayrimenkul geliştiricilerinin satıştan daha çok proje geliştirmeye yöneldiklerini anlatan Işıl Dinçer, "Son 3 yıldır ramazan ayında proje değerleme, danışmanlık ve fizibilite çalışmalarında çok ciddi bir yavaşlama yaşamadık. Müteahhitler ve gayrimenkul geliştiricileri bu dönemlerde de arsa bakmaya, fizibilite yaptırmaya devam etti. Ramazan sonrası döneme hazır olarak başlamak isteyen yatırımcılar bu dönemde de çalışmalarını sürdürdüler" dedi.


Yelda Akgün / HABERTÜRK


Geri Dön