20 / 04 / 2024

Isıtıcı kavgası tam gaz sürüyor

Isıtıcı kavgası tam gaz sürüyor

Yüzde 80 enerji tasarrufu iddiasına Türk Standartları Enstitüsü de dahil oldu



Isıtma sektörünün yeni oyuncusu Vecta'nın yüzde 80'e varan enerji tasarrufu iddiasına yine sektörün tanınan markası UFO tepki göstermişti. Geçtiğimiz hafta, Vecta markasıyla ısıtma sektörüne giren Baytek Teknoloji, geliştirdiği moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80'e varan oranlarda enerji tasarrufu sağladığını belirtmiş, nano teknoloji ile üretilen Vecta'nın dünyada da büyük ses getirdiği kaydedilmişti. Ancak bu alanda faaliyet gösteren UFO firması konuya itiraz etti. Hatta Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Yeşil, Vecta markalı sobaların, moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlaması halinde, UFO'nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamaya hazır olduklarını açıkladı. Vecta ise bunun üzerine harekete geçerek TSE belgelerini kamuoyu ile paylaştı. Ancak UFO bu belgelerin de gerçeği yansıtmadığını iddia ederek TSE'nin böyle bir belge vermediğini tekrar kamuoyu ile paylaştı. TSE'ye başvurduklarını söyleyen UFO yetkilileri şu açıklamayı yaptı: "Söz konusu Vecta markalı ürünlere %80 enerji tasarrufu sağladığına yönelik hiç bir denetleyici kurum ve kuruluş tarafından onay verilmemiştir. TSE'nin bize belirttiği üzere, Baytek'in kamuoyuna sunduğu TSE belgesi, "özel deney" başvurusunun bir sonucudur. Belirli bir ücret karşılığında yapılan başvuru, TSE'nin labaratuarlarında gerçekleştirilen bir ölçümün sonucunu ifade etmektedir"

Vecta da karşı atağa geçti

Baytek Isı Teknolojileri A.Ş de UFO'nun TSE atağı üzerine yaşanan tartışma üzerine aşağıdaki açıklamayı kamuoyu ile paylaştı:

"Özellikle alternatif enerji, yenilenebilir enerji, elektrik, aydınlatma, ısıtma gibi enerji sektörlerinde farklı teknolojilerin ve ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışan bir firmadır. Vecta markasıyla üretilen ve ileri teknikler kullanarak insanların yaşam kalitesini yükseltebilmek için, piyasada benzeri olmayan ve ülkemizde üretilmeyen sistemleri geliştiren Baytek, Vecta markasıyla enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda Türkiye'den çıkan ve bu konuda dünyaya önderlik edecek bir teknoloji şirketidir. Bu noktada Türk Standartları Enstitüsü (TSE) labarotuvarlarında söz konusu teknoloji test edilmiş ve bu test sonuçları da tarafımızdan sizlere iletilmiştir. Vecta adı ile markalaşma süreci ve pazarlama aktiviteleri test sonuçları sonrasında başlatılmıştır. Ayrıca hukuken TSE'ye sadece tüzel ve gerçek kişiler başvuruda bulunabilmektedir. Markaların TSE'ye başvuruda bulunma hakları yoktur. Vecta, Baytek Isı Teknolojileri A.Ş. tüzel kişiliğine ait bir markanın adıdır. Dolayısıyla şirketimiz TSE'ye Baytek Isı Teknolojileri A.Ş ismiyle başvuruda bulunarak gerekli prosedörü yerine getirmiştir. Marka adıyla, Vecta diye sorularak TSE'nin bir polemiğe çekilmesi ve kurumun açıklamasını "ancak" diyerek toparlamak zorunda bırakılması bizleri rahatsız etmektedir. Buluşundan üretimine kadar yüzde 100 Türk yapımı olan Vecta, hiç kimse ile polemiğe girme niyetinde değildir. Amacı enerji tasarrufu olan her kişi ve kuruluşa, bizimle iletişime geçmeleri halinde her türde destek ve yardımı yapmayı bir dünya vatandaşı olarak en önemli görevlerimiz arasında kabul ediyoruz. Şirketimize, ürün ve markamıza yönelik karalama kampanyasına ilişkin olarak yasal süreci de başlatmış bulunuyoruz.

Habertürk

Geri Dön