18 / 04 / 2024

Isıtma soğutma sektörünün umudu 2014'e kaldı!

Isıtma soğutma sektörünün umudu 2014'e kaldı!

DOSİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Vaillant Türkiye Genel Müdürü Levent Taşlan, sektör açısından 2013 yılının 2012'ye göre çok büyüyen bir yıl olmadığını belirterek, sektör açısından 2014' ün daha hareketli geçeceğini belirtti...





Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Vaillant Türkiye Genel Müdürü Levent Taşlan, sektör açısından 2013 yılının 2012'ye göre çok büyüyen bir yıl olmadığını belirterek, sektör açısından 2014' ün daha hareketli geçeceğini düşündüklerini, 2014' te sektör için yüzde 5 ila 6 arasında bir büyüme öngördüklerini kaydetti. 

Isıtma, havalandırma ve soğutma sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Taşkın, sektörün Türkiye'de bugün de gelecek için de gelinmeye çok açık ve cazip bir sektör olduğunu söyledi. Sektörün büyüklüğünün Tiirkiye 'de 2,5 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Taşkın, "Bu iyi bir rakam. Bu 2,5 milyar dolann yaklaşık 1,5 milyar dolan soğutma dediğimiz kısmına ait. 

Geriye kalan 1 milyar dolarlık sektör de ısıtma ve sıcak su cihazları ve bunlann aparatlarından oluşuyor" dedi. Sektörün adetsel satışları hakkında da bilgiler veren Taşkın, Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon adet kombi satıldığını, bu rakama göre de Türkiye'nin Avrupa'da 3. büyük pazar olduğunu belirtti. Taşkın, sektör açısından 2013 yılının geçen seneye göre çoK büyüyen bir yıl olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Aynı zamanda bizi clirekt etkileyen inşaat sektöründeki büyüme beklenilen kadar olmadı bu yıl- Sektörün ham maddelerinin çoğu vurt dışından geliyor. Bu yıl nisan ayından itibaren döviz kurundaki yükselme ve bu ürünlerin fiyatlarının değişimi, tüketicilerin yüksek kur dalgalanmalarında bu tip ihtiyaçlarını erteleıneleri pazarın düzensiz ve dengesiz gitmesini sağladı. 


Karlılıkla ilgili de bir sıkıntı var, maliyet artışları fiyatlara yansıtılamıyor. O yüzden yıl zor gibi gelse de bazı markalar için tatmin edici bir yıl olabilir bazıları için de az tatmin edici olabilir. Bu yılı biz tatınin edici bir yıl olduğunu düşünüyoruz. Kendi, açımızdan kurdan etkilensek de doğru bir fiyatlama yöntemiyle bu seneyi başarı ile atlattığımızı düşünüyoruz1' Gelecek yıl ön görülerini de paylaşan Taşkın, sektör açısından 2014' ün daha hareketli geçeceğini düşündüklerini, 2013' e göre yüzde 5 ila 6 arasında yönelik bir büyüme ön gördüğünü belirtti. Gelecekte bu büyüme oranlarının daha da artacağını dile getiren Taşkın, "Çünkü yavaş yavaş kentsel dönüşüm etkileri gelecek. 2014 yılında iki tane de seçim var. Bu seçimlerin olumsuz bir konjonktür getireceğine inanmıyorum. Bunlar risk gibi görünüyor ama ben bunları risk gibi görmüyorum" dedi.



Ege de Bugün


Geri Dön