18 / 04 / 2024

İskansız tapu alınır mı?

İskansız tapu alınır mı?

İnşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde iskan verilmiyor. Peki, bu şekilde bitirilen ancak yapı kullanma izni bulunmayan bir binadan iskansız tapu alınır mı?



İskansız tapu alınır mı?

İskan belgesi, yapı kullanım izni olup, gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belgeye deniyor.


Bu belge, inşaatı biten yapılara belli koşullar dahilinde veriliyor. İskan verme koşullarının başında yapının projesine uygun bir şekilde bitirilmiş olması yer alıyor.


Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bu iskan, müteahhit tarafından alınıyor.


Eğer inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor.


Peki, bu şekilde bitirilen ancak yapı kullanma izni bulunmayan bir binadan iskansız tapu alınır mı?


İskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.


Ayrıca, binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabiliyor.


İskansız eve internet bağlanır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön