16 / 04 / 2024

İşlevsel bir mutfak nasıl olur?

 İşlevsel bir mutfak nasıl olur?

Ailece en keyifli vakitlerin geçirildiği yer mutfaklar, şık ve kullanışlı bir tasarımla daha da eğlenceli hale gelebilir. Mutfağınıza özen gösterip, yeniliklerle donatmak yemekleri bile güzelleştirebilir




Evde en çok vakit geçirdiğimiz alanların başında gelir mutfaklar. Sadece yemek pişirdiğimiz ya da sofraya oturduğumuz yerler değillerdir. Kimi zaman bir kahve içmek için uğrayan misafirimizi konuk ederiz, kimi zaman ailece sofraya otururuz, kimi zaman hep birlikte yemek yapmanın neşesini yaşarız. Çocuklar için anne ve babayla en çok vakit geçirilen, sohbet edilen yemek yapmanın öğrenildiği yer de mutfaktır. Bu yüzden belki çocukluk hatıralarında da en çok mutfaktan gelen güzel yemek kokuları yer eder. Güzel bir mutfak bütün bu anılara daha da anlam katar. Mutfağın tasarımının kullanışlı ve pratik olması da daha keyifli yemek yapmayı beraberinde getirir elbette. Evin dekorasyonunu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken kısım belki de mutfak. Çünkü mutfakta yakalanan neşe ve mutluluk evin geri kalanına yansıyacaktır. Mutfaklar sizin yaşam stilimizi yansıtır. Her bütçeye, mekanın alanına ve işlevselliğine göre şekillendirebilir, kendimize rahat ve estetik bir yaşam alanı yaratabiliriz. Huzurlu bir yaşama yer açmak için gelin mutfaklarımızın tasarımında dikkat etmemiz gereken püf noktaları inceleyelim. 


YENİ BİR MUTFAK TASARLAMAK 

Mutfağı yenilemek için ne istediğinizi iyi düşünmeli ve karar vermelisiniz. Öncelikle mutfakların sizlere ne anlam ifade ettiği sorusunu kendinize sorun. Evde kaç kişisiniz? En çok hangi öğünü evde tüketiyorsunuz, kahvaltıyı mı akşam yemeğini mi? Nasıl bir yaşam tarzına sahipsiniz? Zevkleriniz nelerdir? Hangi yemekleri yapmak için hangi araçlara gerek var? Bu soruları yanıtladıktan sonra ekonomiye,yarara ve göz zevkine göre yapılacak düzenlemelerle kendi tarzımızı ortaya çıkarabilirsiniz.


İŞLEVSEL BİR MUTFAK NASIL OLUR?

İşlevsellik boyutunu düşürsek; doğal, çalışma alanımızı kısıtlamayacak, hem bedenimizi hem de ruhumuzu yormayacak ahşap malzemeli 'rustik mutfak'ları tercih edebiliriz. Eskitilmiş ahşap malzemeler, taş yüzeyler, terra-cotta zeminler rustik mutfak tarzını yanıstır. Kullanacağınız mobilyaların rengi mutfağın alanın genişliğine ve ne kadar ışık alıp almadığına göre farklılıklar gösterir. Mesela dar ve ışık almayan alanlarda açık renk mobilya kullanımı, alanı daha geniş gösterecek ve daha huzurlu bir ortam yaratacaktır. İkici el yani vinly eşyalar, eski taş blok ve ahşap mobilyalar hoş ve eski moda bir görünüm yaratacaktır. Biraz da yaratıcılığınızı kullanarak cam şişeler, bardaklarla raflarınızı dekore ederseniz murfağınızda şık bir hava yakalayabilirsiniz. Ahşapın verdiği klasik görüntüyü modern çizgiye sahip eşyalarla harmanlayarak daha canlı bir görünüm elde edebilirsiniz. Mesela uzun dolap kulpları, duvarları süsleyebileceğiniz saatler, çerçeveler, kara tahtalar istediğiniz havayı yakalamanıza yardımcı olacaktır. Eğer bütçeniz ahşap mobilya için uygun değilse, daha ekonomik mazemelerin kullanıldığı ürünleri varolan eşyalarınıza ekleyerek yenilikçi bir görünüm yansıtabilirsiniz. Çalışma tezgahlarınızı seçerken estetik görüntüden önce mutlaka leke tutmayacak bir malzemeden yapıldığına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda uzun tezgahlar size daha geniş hareket alanları sağlayacaktır. Tezgahlarda fayans tercihide oldukça ekonomik bir tercih olacaktır. Ancak dayanıklılık açısında laminant,ahşap ve çelik en ideal olanlardır. Minimalist bir mutfak tercih ediyorsanız da sade ve beyaz eşyalar seçmelisiniz.


 Cumartesi Sabah


Geri Dön