25 / 04 / 2024

İsmail Erdem: Sancaktepe'de kentsel dönüşümü vatandaş kendi yapıyor!

İsmail Erdem: Sancaktepe'de kentsel dönüşümü vatandaş kendi yapıyor!

İstanbul’un çiçeği burnunda ilçesi Sancaktepe gecekondudan modern binalara doğru hızlı bir evrim geçiriyor. Bir yandan markalı konutlar yükselirken bir yandan da vatandaş binasını yıkıp depreme dayanıklı yeni binalarla kentsel dönüşümü hızlandırıyor...



Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan… Çok değil, 10- 15 yıl öncesine kadar yolları her yağmurda çamur deryasına dönen üç gecekondu semti… İşte bu semtlerin birleşmesiyle 2009’da oluşan Sancaktepe İlçesi hızlı bir dönüşümle yemyeşil ve modern bir kent olma yolunda hızla ilerliyor. 


Sancaktepe’nin kurucu Belediye Başkanı İsmail Erdem, projelerini AKŞAM’a açıkladı..  Erdem,  “İmar sorunları ve personeli oluşturmak zamanımı aldı. Ona rağmen iyi projeler yaptık. Vatandaşın desteği büyük. Anketler yaptırdık. Yapacak projelerim olduğu için yeniden aday oldum. Artık prestijli ve farklı projeler zamanı” diyor. İşte Erdem’in 4 yılda yaptıkları ve önümüzdeki dönemde yapmayı vaat ettiği o projeler: 


ÖNCE PLANLARI HAZIRLADIK 


Göreve geldiğimizde bütün kadroyu kendimiz oluşturduk. Sancaktepe, Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan beldelerinin birleşmesiyle oluştu. Üç beldenin de imarı birbirinden farklıydı. Dolayısıyla yaptığımız 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarını yeniden yapmak oldu. Şimdi bütün imar durumları aynı seviyeye geldi. Sancaktepe’de İSKİ yönetmeliğine uygun olarak, düşük yoğunluklu ve bahçeli sistemde en fazla 6 katlı yapılara izin veriyoruz. Arsalar 5 bin metrekareyi aşınca 10 kat üzeri yaptırdığımız yerler oluyor. Ancak Sancaktepe’nin geneline baktığınız zaman yapılar 4-5 katı geçmiyor.   


MARKALI PROJELER 


Metronun Sancaktepe’den geçiyor olması bize değer kazandırdı. Sancaktepe’nin her tarafı yeşille kaplı. Bir tarafımız orman. Yeni otoyolun güzergahı da bize yakın... Dolayısıyla büyük inşaat şirketleri bizi tercih ediyorlar. Etrafımızda çok sayıda markalı projeler yükseliyor. Vatandaş da boş durmuyor. Kendi kentsel dönüşümünü kendisi yapıyor. Yapıların büyük bölümü yeni. 



1999 Marmara Depremi’nden sonra yapılan yapılar. 

Sancaktepe’de şu ana kadar 800’ün üzerinde bina yıkılıp yeniden inşa edildi.   


HAYALİM 60 BİN GENCİ LİSANSLI SPORCU YAPMAK


Gençlere çok önem veriyoruz. Onları sokaklardan ve kötü alışkanlıklardan kurtarmak için spora teşvik ediyoruz. Şu ana kadar 3 bin gencimizi lisanslı sporcu yaptık. Spor komplekslerimizin çoğalmasıyla bu artarak devam edecek. En büyük hayalim 60 bin gencimizi lisanslı sporcu yapmak. Gençler ne kadar spor yaparsa, hem sigaradan hem diğer kötü alışkanlıklardan uzak durur. Kongre merkezi dahil yedi tane kültür salonu yaptık.  3 tane yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı devam ediyor. Büyük bir stadyumumuz var. Futbol takımımız Üçüncü Lig’de mücadele ediyor. 


ASKERİ BÖLGEYE 4100 YATAKLI ŞEHİR HASTANESİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘En büyük hayalim’ dediği Şehir Hastanesi projesi Sancaktepe’ye yapılıyor. 4 bin 100 yataklı hastane askeri tesislerin bulunduğu arazide inşa edilecek. Görüşmelerin ardından gerekli anlaşmalar imzalandı. Askeri tesisler Sancaktepe dışına çıkacak. Hastanenin altında metro durağı olacak. İBB’nin planlaması dahilinde bu durağın 2017’de hizmete girmesi hedefleniyor. 


ÇANAKKALE VE BERLİN SANCAKTEPE'DE BULUŞACAK


 


Artık vatandaşa klasik projelerle değil, prestijli ve farklı projelerle gideceğini söyleyen Erdem, “Beni de çok heyecanlandırıyor” dediği o projeleri şöyle anlattı:  Yaklaşık 40 dönümlük bir alanda Minatürk’ten esinlenerek Çanakkale Şehitliği’ni yapacağız. Şehitliği aynı Miniatürk’teki gibi minyatür olarak yapacağız. Bu projeyle hem ecdadımıza sahip çıkacağız hem o duyguyu çocuklara aşılayacağız. Okullar buraya tur yapıp şehitliği gezmiş gibi olacak. Şehitlikte ne varsa burada aynısı olacak. 


BOTANİK PARKI KURACAĞIZ 


Bir diğer hayal ettiğim proje de botanik park projem.. Bu projede de önemli mesafe kazandık. Berlin’deki Botanik Parkı ziyaret ettik. Orası bizi çok heyecanlandırdı. Bu parkta bilgilendirici şeyler olacak. Burada 81 ilimizin STK’larının içinde olacağı bir hizmet binası yapacağız. İller Hizmet Binası ismini vereceğiz. O binada her ile bir ofis vereceğiz.  


Ercan Öztürk/Akşam Gazetesi


Geri Dön