20 / 04 / 2024

İsmail Keskin: AVM'lerin karşısında bakkallar var!

İsmail Keskin: AVM'lerin karşısında bakkallar var!

İstanbul Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Keskin, perakende piyasasının yüzde 60'ının
bakkalların elinde olduğunu söyledi



İstanbul Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Keskin, perakende piyasasının yüzde 60'ının
hala bakkalların elinde olduğunu, AVM'ler rakip görseler de görmeseler de şu anda onların karşısında yalnız bakkalların bulunduğunu belirterek, "Onlar da olsun biz de olalım ama bu işin sınırları, kuralları belirlensin" dedi.

"Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı" ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Keskin, "Türkiye'de alışveriş merkezi olmasın" düşünceleri bulunmadığını söyledi.

Keskin, "(Ülkemizde alışveriş merkezleri olmasın, biz olalım) böyle bir düşüncemiz yok. Onlar da olsun biz de olalım. Ancak bunların çoğu Avrupa ülkelerinden gelmiş, yabancı menşeli işletmeler. Kendi ülkelerinde nasıl çalışıyorlarsa benim ülkemde de öyle çalışsınlar" dedi.

Perakende piyasasının bir kanunu olsun, bunun sınırları belirlensin istediklerini söyleyen Keskin, "Hala perakende piyasasının yüzde 60'ı bakkalın elinde. AVM'ler rakip görseler de görmeseler de şu anda onların karşısında yalnız bakkallar var. Onlar da olsun biz de olalım ama bu işin sınırları kuralları belirlensin" diye konuştu.

-"İNSANIMIZI SIRTIMIZDA TAŞIYORUZ"-
Küçük esnaf olarak kendilerine hep "onlar pahalıcıdır, kayıt dışıdır" dendiğini söyleyen Keskin, şunları kaydetti:

"Hangi bakkal dükkanına girerseniz girin vergi levhasında mutlaka vergi miktarı yazar. Alışveriş merkezlerinin yarıdan fazlasında matrahsız ve vergi miktarı olmayan vergi levhaları görürsünüz. O zaman sen 'ben vergi dairesi gibi çalışıyorum' diyemezsin. Bunu diyebilmen için senin vergi levhanda vergi miktarın olması lazım. Biz küçük esnaf olarak ülkemizi seviyoruz, vergimizi veriyoruz, insanımızı sırtımızda taşıyoruz. Bir tek çözüm önerimiz var; bir an önce marketler yasasının çıkması... Bu yasa çıksın o günü bayram ilan edeceğiz."

Küçük esnafın çok büyük sıkıntı çektiğini, ancak esas sıkıntıyı yakında AVM'lerin çekeceğini öne süren Keskin, dip dibe yapılan AVM'lerin kendi kendileriyle rekabet yapıp, kendilerini bitireceklerini savundu.

-"BAKKAL AMCANIN SAHADA OLMAMASI SIKINTILARA YOL AÇAR"-
Türkiye'de 200 bin civarında bakkal bulunduğunu, İstanbul'da 20 bin bakkal esnafı olduğunu ifade eden Keskin, her bakkalın veresiye defterinde ortalama 4 bin lira veresiye olduğunu düşündüklerinde 200 bin bakkalın veresiye defterinde 800 milyon lira, yaklaşık 1 milyar liraya yakın alacağı olduğunu vurguladı.

İsmail Keskin, "Türkiye'de böyle bir finans kurumu yok, böyle bir banka yok birilerine bu kadar karşılıksız kredi versin... Kimse bunu sırtlayamaz. Ben dengeyim. Ben olmazsam küçük imalatçı sanayici yanar. Dengeyi ben kuruyorum. Sigarayı bile veresiye yazdırıyorlar. Bakkal amcanın sahada olmaması bir sürü sıkıntılara yol açar, kavgalar çıkar" dedi.

Kredi kartlarından insanların çektikleri sıkıntıları, intiharları, aile dramlarını gördüklerini ifade eden Keskin, 25 yıldır bakkallık yaptığını, bakkala olan borcundan dolayı birisinin kendisini Boğaz Köprüsünden attığını duymadığını söyledi.

-"(BİRLEŞME) OLMAZ, SIKINTI YARATIR"-
Bazı belediyelerin kendilerine gelir yaratmak için bakkallara pazar ruhsatı verdiğini de anımsatan Keskin, bunun yasal olmadığını, İstanbul'da 39 ilçeden 9'unda bunun uygulandığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakkalların birleşmesine yönelik açıklamasının kendilerini üzdüğünü de ifade eden Keskin, "Diyelim ki 100 tane bakkal birleşse, her birinin de 20 bin lira sermayesi olsa ki yok, 2 milyon lira eder. Bu küçük rakam koskoca alışveriş merkezleri karşısında nedir ki. Bir de 100 kişiyi kontrol etmek için zaten bir ordu lazım. Olmaz, sıkıntı yaratır" diye konuştu.

Keskin, toplumun bir kültürü olan bakkalların dün olduğu gibi yarın da var olacağını belirtti.
AA


Geri Dön