26 / 04 / 2024

Isparta Belediye Meclisi'nde imar görüşüldü!

Isparta Belediye Meclisi'nde imar görüşüldü!

Isparta Belediye Meclisinin Mart ayı toplantısı gerçekleşti. Toplantıda imar planıyla ilgili önemli kararlar sonuca bağlandı.



Isparta Belediye Meclisinin Mart dönemi toplantılarında önemli bir konu karara bağlandı. Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İl Özel İdaresi mülkiyetindeki Botanik Parkının bir bölümüne Yüksek Öğrenim yurdu yapılması konusunda yapılan müracaat değerlendirilerek karara bağlandı. 


Belediye Meclisinin Şubat ayı son toplantısında bu konuda gerekli çalışmaların sürmesi nedeniyle Mart ayı meclis toplantılarına bırakılan il Özel İdaresi mülkiyetindeki Botanik Parkının bir bölümüne yükseköğrenim yurdu yapılması konusundaki kararı içeren gündem maddesi meclisin mart ayı ilk toplantısında imar komisyonuna havale edilmişti. Gündem maddelerinin içinde bulunan ve Şubat ayında gerekli araştırmaların yapılması için bu aya bırakılan imar planı tadilatlarının görüşülmesi maddesinin birinci sırasına bulunan; İl Özel İdaresi'nin mülkiyetinde bulunan Çünür Mahallesi 111 ada, 8 imar planında Botanik Parkı olarak ayrılmış olup, Yüksek Öğrenim Yurdu yapmak amacı ile 249.118,35 m2 olan parsellerin 172,385 m2'lik kısmının Sosyal Tesis olarak ayrılması ve yapılaşma hakkı olarak E=150 Yençok = serbest haklarının verilmesi teklifi ile ilgili olarak İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Süleyman Gülboy tarafından okundu. Söz konusu raporda; "İl Özel İdaresi'nin mülkiyetinde bulunan Çünür Mahallesi 111 ada, 8 parselde yeşil alandan sosyal tesis yurt alanı olarak değişiklik yapılabilmesi için Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği 26. Maddesinde göre eşdeğer yeşil alan ayrılması gerektiği ancak, Kamu menfaati gözetilerek, mevcutta, bulunan Botanik Park olarak düzenlenmiş alan ile koruluk alanların Park ve Ağaçlandırma alanı olarak korunarak, haricinde kalan açık alanın yaklaşık 46 bin metrekarelik kısmının Botanik Park alanından çıkarılarak Sosyal Tesis Yurt alanı E=1,00 ve Yençok= Serbest yapılaşma koşullarının verilmesi ve yaklaşık 12 bin 500 metrekarelik alanın da otopark alanı olarak düzenlenmesi, planlama alanının parsel sınırlarına göre düzenlenmesi ve değişikliklerin 1/5000 Nazım ve 1/1000 uygulama imar Planına işlenmesi komisyonumuzca uygun bulunmuştur" denildi. Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, söz konusu rapor okunduktan sonra bu konuda meclis üyelerine kendisinin de bir bilgilendirme yapmak istediğini söyledi. Başkan Günaydın, açıklamasında şunları söyledi;"Orayı baştan sona inceledik. Yarısından fazlası ormanlık alanmış oranın. Biz, ormanlık alanı yurt alanının dışına aldık ve orada tekrar şehircilik çalışması yaptık. Diğer bir deyişle ormanlık alanı kurtardık ve geri kalan bölgeyi yurt alanı olarak belirledik. Burası da yaklaşık 46 dönümlük bir alan. Botanik Parkının alanını da koruduk. 


Burasında bu kadar güzel ormanlar var iken, bu alanı mahvedecek bir konuyu içeren teklifi etmeleri gerçekten çok abes bir durum olmuş. Allah'tan biz hemen teklif gelir gelmez 'kabul' edip geçmedik ve bizzat araziye gidip inceledik. Ben kendim de bizzat gittim ve gördüm. Böylece, oradaki çok güzel orman kurtulmuş oldu. Buraya emsal 1,5 verdik. 1 de verebilir dik 2 de verebilirdik. Ancak, en uygunu bu idi. Çünkü, 2 vermemiz halinde o güzelim ormanların arasından kötü bir yapı görünümü ortaya çıkacaktı. Çok kaba bir durum ortaya çıkacaktı. Sırıtacaktı. Bunu önledik. Şimdi ise burası üniversite ile çok güzel bir şekilde bütünleşecek. Diğer taraf gibi (Eski SGK Hastanesinin arkasındaki arazi) değil burası. Evet, biz bu konuda hemen karar vermedik ve iki üç ay konuyu inceledik. Bu süre içinde 'Belediye yine izin vermeyecek herhalde' diye söylentiler geldi kulağıma. Bunlar yanlış. Hemen izin verseydik oradaki o kadar ağacın yok olmasını neden olacaktık. Bu orman bizim ciğerimiz. Evet, biz kararı iki aydır erteledik ve üçüncü ayda karara bağladık. Bu ertelemenin sebebi anlattığım konudur. 'Ne yapıyor bu adamlar neden bu zamana kadar beklettiler' diye sorabilirler. Kararın gecikmesi işten bundan dolayıdır. Bunu herkesin bilmesini istedim ve Belediye Başkanı olarak siz meclis üyelerimi de bu konuda bilgilendirmek istedim" dedi. Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, söz konusu raporu daha sonra meclis üyelerinin onayına sundu ve rapor oy birliği ile kabul edilerek meclisten geçti.



Eğirdir Akpınar Gazetesi


Geri Dön