23 / 04 / 2024

İsrail'in Kudüs'te yeni inşaat planı, Angela Merkel'i kızdırdı!

İsrail'in Kudüs'te yeni inşaat planı, Angela Merkel'i kızdırdı!

İsrail hükümetinin geçtiğimiz hafta Filistin devletinin başkenti olması öngörülen Doğu Kudüs'te Yahudiler için 1100 konutun yapımına onay vermesi, ABD'den sonra uluslararası arenadaki en büyük destekçisi Almanya ile diplomatik krize yol açtı



Haaretz gazetesine göre, bir İsrailli yetkili, bu adımın, Filistinlilerin devlet olma başvurusunun BM Güvenlik Konseyi oylamasını engellemeye yardımcı olmak amacıyla son haftalarda İsrail'e büyük destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel'i çok kızdırdığını söyledi. Merkel'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Ortadoğu Dörtlüsü'nün müzakerelerin derhal yeniden başlatılması konusundaki girişimini kabul etmesi için büyük baskı yaptığını hatırlatan İsrailli yetkili, Almanya'nın şimdi tavrını yeniden gözden geçirip, BM Genel Kurulu'nda Filistin'e, üye olmayan devlet statüsü verilmesini destekleyebileceğini ifade etti.
 
Almanya, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin tasarısını veto edeceğini açıklamasından dolayı Filistinlileri etkileyebilecek İsrail müttefikleri arasında hemen hemen tek ülke olarak görülüyor. İsrail de Almanya'nın müzakere masasına dönmesi için Filistinlilere baskı yapmasını istiyor. Bu nedenle Merkel, Filistin lideri Abbas'a telefon edip, bir an önce müzakere masasına dönmesi talebinde bulunmuştu. Abbas da buna karşılık Netanyahu'nun yerleşimlerde inşaat yasağını 3 ay uzatması konusunda garanti vermeyi kabul etmesini istemişti. Bu mesajın Netanyahu'ya aktarıldığı ancak İsrail başbakanının karşılık vermediği belirtildi. Merkel-Abbas görüşmesinden bir gün sonra İsrail'in Doğu Kudüs'teki inşaat projesini açıklamasıyla, Merkel ile Netanyahu arasında cuma günü yapılan telefon görüşmesinin çok gergin geçtiği de kaydedildi. İsrail Başbakanlığı ise "sert" geçen telefon görüşmesi sonrası, iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz yaşandığı iddialarını reddetti.
Zaman


Geri Dön