20 / 04 / 2024

İşsizlik, inşaat ve turizm sektörleri sayesinde düştü!

İşsizlik, inşaat ve turizm sektörleri sayesinde düştü!

Nisan döneminde işsizlik, yüzde 9 ile son 10 ayın en düşük rakamı olarak açıklandı. Uzmanlar işsizlikteki düşüşü, yaz aylarında turizm ve inşaat sektörlerinin hareketlenmesine bağlı olarak mevsimsel etkiye bağlıyorlar..



Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı hane halkı işgücü istatistiklerini açıkladı. Nisan ayı dönemi işsizlik oranı yüzde 9'a geriledi. İşsizlik bu oranla son 10 ayın en düşük seviyesine ulaşta. Mart döneminde işsizlik oranı yüzde 9,7'ydi. 


Nisan 2014 döneminde Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2 milyon 579 bin kişi, işsizlik oranı ise yüzde 9 olarak hesaplandı. 


KÜSKÜNLER VE MEVSİMSEL ETKİ


 Çalışma Hayatı Uzmanı Hüseyin İrfan Fırat TÜİK'in rakamlarla oynadığını ve bu verilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, 'En önemli etken iş bulmaktan umudunu kesen küskünleri dâhil etmemeleri' tespitini yaptı. 


Fırat, Türkiye'de işsizlik ile ilgili rakamlar açıklanırken İş ve İşçi Bulma Kurumu müracaatları üzerinden gidildiğini, buna karşılık pek çok insanın kurum üzerinden iş aramadığına işaret etti. 


Fırat, dönemsel olarak işsizliğin yaz aylarında turizm, inşaat gibi sektörlerin hareketlenmesi ve geçici işçi talebi ile azaldığını da sözlerine ekledi. Türkiye'de tasarruf oranını artırmak isteyen ekonomi yönetimi işe yeni başlayanlar otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) üye yapacak sistemi devreye sokuyor. 


'Otomatik katılım' adı verilen yeni uygulamaya göre net 2.100 lira (brüt 3 bin TL) ücretle işe başlayanlar BES'e üye yapılacak. Çalışan 2 ay sistemde kaldıktan sonra isterse hiçbir kaybı olmadan sistemden ayrılacak. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön