20 / 04 / 2024

İşsizlik maaşı katlanacak: 3.500 lirayı geçebilir!

İşsizlik maaşı katlanacak: 3.500 lirayı geçebilir!

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yeni yılla birlikte zam yapılacak. Asgari ücret zammıyla birlikte işsizlik maaşında da artış yaşanacak.



İşsiz vatandaşların en büyük dayanağı işsizlik maaşı. İşsizlik maaşı her sene asgari ücrete yapılan zam kadar yükseliyor. Yapılan hesaplamalara göre eğer asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse  işsizlik maaşı tavan ücreti de 3.500 lirayı geçecek.

Yıllık enflasyon oranı ve refah payı eklenerek yapılan asgari ücret zammı, bazı devlet desteklerinin de artmasını sağlayacak. Devlet desteği alan binlerce vatandaşın da aylık kazancı artış olacak. Bunlardan en önemlisi de işsizlik maaşı. İŞKUR tarafından işsiz vatandaşlara verilen ödenek çalışmayanların derin bir nefes almasını sağlıyor. 

Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre; asgari ücrete yapılacak olan zam çalışan-çalışmayan milyonlarca vatandaşın gelirine katkısı olacak. İşsizlik ödeneğindeki taban ve tavan rakamlar da asgari ücretle birlikte yükselecek.

İşsizlik maaşı katlanacak: 3.500 lirayı geçebilir!

KADEMELİ ARTIŞ YAŞANACAK

İşsizlere son 4 aylık ortalama brüt kazançlarının yüzde 40'ı oranında işsizlik ödeneği verilmektedir. Ancak ödenek tutarı brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamaz.

Bu indirimden binde 7,59 damga vergisi kesilir. Şu anda brüt asgari ücret 3 bin 577 lira ve 50 kuruş. Asgari ücret yüzde 25 artırılarak brüt 4 bin 471 lira 88 kuruşa çıkarsa, işsizlere damga vergisi kesilerek asgari 775 lira, azami 3 bin 550 lira verilecek.

Brüt asgari ücret yüzde 30 artarak 4 bin 650 lira 75 kuruşa çıksa da işsizlik maaşı 1.846 liradan 3 bin 692 liraya (damga vergisi dahil) çıkacak. Ancak işsizlik maaşı son 4 ayın ortalama maaşına göre hesaplandığından bu miktarlara kademeli olarak ulaşılacaktır.

İşsizlik maaşı katlanacak: 3.500 lirayı geçebilir!

4 ŞARTI SAĞLAMAK GEREKİYOR

● Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak.

● Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak.

● Son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

● 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak.

İşsizlik maaşı katlanacak: 3.500 lirayı geçebilir!
10 AYA KADAR MAAŞ İMKANI

Son 3 yıl içerisinde sigortalılık süresi;

● 600 gün olanlara 180 gün,

● 900 gün olanlara 240 gün,

● 1080 gün olanlara 300 gün süreyle maaş ödenir.

İşsizlere verilen destekler!

Ekim ayı işsizlik maaşı ne zaman yatacak?

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön