19 / 04 / 2024

İstanbul 2020 TOKİ ile yükselecek!

İstanbul 2020 TOKİ ile yükselecek!

TOKİ Başkanı Karabel: "İstanbul'un Avrupa yakasındaki Olimpiyat Köyü'nü, basın köyü dahil hepsini biz yapacağız. 8 bin 500 sporcunun kalacağı, yatak kapasiteli tesisleri yapacağız" dedi...



TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nı alması halinde olimpiyat köyü başta olmak üzere gerekli tesislerin  TOKİ  tarafından yapacağını söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan liderliğindeki kafileyle İstanbul 2020'nin teknik sunumu için İsviçre'nin Lozan kentinde bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 Olimpiyatları için aday üç kentinden şansının bulunduğuna işaret etti.

 

Adaylık yarışının 7 Eylül'de Buenos Aires'te sonuçlanacağını anımsatan Karabel, son görüşmenin orada yapılacağını belirtti.

 

Karabel, "Eğer olimpiyat düzenleme bizde kalırsa tüm inşa faaliyetleri TOKİ kanalıyla gerçekleştirecek. Türkiye'nin bir avantajı var, TOKİ'nin hızlı organize ve mobilize olma kabiliyeti. Son on senede bunu da bir şekilde kanıtlamış olması bizim için bir avantaj" dedi.

 

Ülkelerin olimpiyatı aldığı zaman TOKİ muadili bir kuruluş kurup inşa faaliyetlerini gerçekleştirdiklerine dikkati çaken Karabel, kendilerinin son on yıl içerisinde  594 bin konut ve 4 bin 848 sosyal donatı yaptıklarını kaydetti.

 

On sene içinde yaklaşık 26 milyar dolarlık yatırımları bulunduğuna dikkati çeken Karabel, bunun içinde 20 adet stadyum projesi bulunduğunu söyledi.

 

IOC üyelerinin, olimpiyat köyündeki tesislerin oyunlardan sonra ne olacağını sorduğunu bildiren Karabel, şöyle konuştu:

 

"Sunumlardan bizim kendi edindiğimiz intiba, IOC üyelerinin bize söyledikleri ve yabancı basının bize telaffuz ettiği şekilde, bizim sunumlarımızın her zaman gerçekçi ve daha etkileyici olduğu söyleniyor. Tabii biz de bunun doğru olduğuna ülke olarak inanmak istiyoruz. Bu, 7 Eylül'de belli olacak. Bunu sadece bizim iyi olmamız, hızlı organize olmamız, iyi mobilize olmamız değil, dünya politik konjonktürüne göre verilecek kararlar da bizi etkileyecektir. Şehirlerin seçimini etkileyecektir. Fakat bizim ümidimiz inşallah almaktır."

 

- UEFA kriterlerinde stat

 

Karabel, olimpiyat köyündeki konutları oyunlardan sonra daire haline getirerek satışa sunacaklarını kaydetti.

 

UEFA kriterlerine uygun Arena Stadı'nı yaptıklarına işaret eden Karabel, bu stadın Avrupa'daki benzerlerine oranla daha modern, ince işleri daha temiz olduğunu söyledi.

 

Karabel, "Avrupalılar bu organizasyonlarını daha önce yapmışlar. Biz ise bunları yeni yapıyoruz ve herşeyimiz daha modern ve daha yeni oluyor. İnşallah bundan sonra da hizmetlere devam edeceğiz" dedi.

 

Diğer aday ülkelerden İspanya'da kriz bulunduğunu, genç nüfus ve işsizlik oranının yüksek olduğunu ifade eden Karabel, Japonya'nın belli aşamalarda olimpiyat seçimlerine katıldığını, Türkiye'nin ise ilk defa katılacağını belirtti.

 

- 2,9 milyar dolarlık maliyet

 

Olimpiyatların maliyetiyle ilgili de Karabel, şunları söyledi:

 

"Ayrılan bedel 2,9 milyar dolar olarak söyleniyor. Biz olimpiyatları aldığımız zaman yaptığımız ihalelerden oluşacak bedeller zaten gerçek rakamı ortaya çıkartacaktır. Hem Avurapa hem de Anadolu yakasındaki stadlar, spor tesisleri artı sporcunun kalacağı olimpiyat köyü, basının kalacağı olimpiyat sitesi, bunların hepsi ihalelerden sonra netleşecektir."

 

Karabel, TOKİ olarak son bir ay içerisinde 1,5 milyar dolarlık, arsa, konut ve sosyal donatı yatırımı başlattıklarını ve bunu kurulun inanmayacağı gerekçesiyle sunumda söylemediklerini sözlerine ekledi.

 

AA


Geri Dön