16 / 04 / 2024

İstanbul Ataköy'deki lojman satışa çıkarıldı!

İstanbul Ataköy'deki lojman satışa çıkarıldı!

İstanbul Ataköy’de bulunan ve ‘ilk depremde yıkılır’ raporu verilen lojman boşaltıldı. 98 daire 665 ile 845 bin lira arasında fiyatla satışa sunuldu.



İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Ataköy Karlıtepe Mahallesi'nde bulunan Yunus Emre Sitesi'ndeki S-4 blokunu satışa sundu. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, içinde 98 daire bulunan ve üç bitişik binadan meydana gelen yapı bir süre önceye kadar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü personeli tarafından lojman olarak kullanılıyordu. Haziran 2017 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTON A.Ş binayı deprem güvenliği açısından inceledi. Binanın taşıyıcı sistem rölövesi çıkartıldı, karot numunesi alındı ve bilgisayar ortamında modellenen binada deprem analizi de yapıldı.  Ayrıca betonarme yapının korozyon ve karbonatlaşma testleri de yapıldı.

‘KULLANILAMAZ HALDE' DENİLDİ

Söz konusu incelemelerden sonra hazırlanan 603 sayfalık analiz raporunda “Binanın konut olarak kullanılması için gerekli olan can güvenliği performans seviyesini sağlamadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı. Raporun sonuç bölümünde birinci ve ikinci deprem bölgelerinde yer alan binalarda yminimum C20 betonu kullanılması şartı arandığına dikkat çekilerek, mevcut binada beton değerinin C13 olduğu, söz konusu yapının deprem yönetmeliği şartlarını sağlayamadığı bildirildi. Bu rapordan sonra Devlet Arşivleri'nin 98 personeli kiracı oldukları lojmanı boşalttı.

BİNANIN CAN GÜVENLİĞİ YOK

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Topkapı Emlak Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde internette yayınladığı ilanla söz konusu konutların satışa çıkarıldığını açıkladı. Açık teklif usulü ihaleyle 7 – 8 – 9 Ocak 2020 tarihleri arasında  elden çıkarılacak olan gayrimenkuller için 665 bin TL ile 845 bin TL arasında değişen tutarlarda değer biçildi. Deprem riski altına olduğu için boşaltılan ve “can güvenliği olmadığı” bildirilen konutların devlet tarafından satışa çıkartılması şaşkınlık yarattı.  “Ayıplı malın” satış şartnamesine de özel madde koyarak “tüm sorumluluk alıcıya aittir” ifadeleri yer aldı.

İstanbul Ataköy deki lojman satışa çıkarıldı!


50 bin lojman satılacak


Kamuya ait lojmanların, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurularak ihaleyle satılmasının önü 29 Eylül 2019 tarihinde Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre göre, toplam 249 bin kamu lojmanı mevcut. Bunlardan 50 bin lojmanın satışı planlanıyor. Açık ihale yöntemiyle satılacak olan devlet lojmanlarından kat mülkiyeti kurulanlarda oturanlara, ikamet ettikleri lojmanın ihalede oluşan bedeli üzerinden öncelikli şekilde satın alma hakkı da tanınıyor.

ÖDEME SÜRESİ 10 YIL

İkamet ettiği lojmanı satın almak isteyenlere  5-7 ve 10 yıl süreyle ödeme seçenekleri sunuluyor. Satış ihalesinde en yüksek bedel ve ödeme koşullarını kabul eden memur, ihale tutarını 5 senede ödemek istemesi durumunda oturduğu lojmanı satın alabilecek. Lojmanı alan memur, konutun yüzde 20'sini peşin kalan tutarı 60 ay, yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay, yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli olarak ödeye bilecek. TÜFE ise en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacak.

 

Lojman satışları başladı!


Geri Dön