23 / 04 / 2024

Avcılar'da 10 bin bina yenilenecek! 

Avcılar'da 10 bin bina yenilenecek! 

İstanbul’daki 5.8’lik depremin ardından birçok ildeki binada hasar oluştu. Avcılar da deprem hasarın çok olduğu illerden biri oldu. Deprem sonrası Avcılar’da, belediye tarafından yapılan incelemelerden sonra 10 bin binanın yenileneceği duyuruldu…



İstanbul’da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem birçok binada hasar bıraktı. İstanbul’da en çok hasar alan ilçelerden biri de Avcılar oldu. Avcılar’daki bazı camilerin minareleri yıkıldı.

Sabah’ın haberine göre, Avcılar, Marmara Denizi kıyısına çok yakın olduğu için 1. derece deprem bölgesi olarak değerlendiriliyor. Avcılar Belediyesi tarafından deprem sonrası yapılan incelemede, 10 bin binanın acilen yenilenmesi kararı verildi. Avcılar Belediye Başkanı Hançerli'nin binaların yenilenmesi ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

3 bin bina incelendi

"Avcılar, Marmara Denizi kıyısındaki fay hattına yakınlığı dolayısıyla, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih gibi depremden en çok etkilenen ilçeler arasında yer alıyor. 5.8'de çok şükür kimsenin burnu kanamadı ama önemli bir hatırlatma yaptı bize bu deprem. Biz tüm kamu kurumlarının depreme dayanıklı olduğunu ve güvenli yapıldığını sanıyorduk. İstanbul'da 70'i aşkın okulda hasar var, bu okullardan 2'si Avcılar'da ve bir de cami minaresi yıkıldı. Minarede inceleme yapıldı sonuç şu; minareyi deprem yıkmadı. 18'lik demir kullanılması gereken minarede 8'lik demir kullanılmış. Yanlış inşaat, yanlış yapı, usulüne, fene uymayan şekilde…
Depreme hazırlanmamız lazım, bu gerçeğe uygun hareket etmemiz lazım. Yapıların iyi olmamasından kaynaklı bir risk yaşıyoruz. Bunu düzeltmemiz, binalarımızı güvenli hale getirmemiz lazım."

“5.8'in ardından 7 binayı mühürledik. Bu 7 binayı deprem biraz etkilemiş ama asıl sorun deniz kumuyla yapılmış olmaları, asıl sorun fen ve ilim kurallarına, bilime uyulmaksızın ince demir kullanılması, binaları koruyan nem ve rutubetten korunmamış olması. Bu 7 bina 1999'dan önce yapılmış. 5.8'in ardından 3 bin binayı inceledik. İlk yarım saat içinde koordinasyon merkezi oluşturduk. 18 grup oluşturup teknik uzman ekipler inceleme yaptı. Bu incelemede 7 bina mühürlendi. AFAD ekipleri de inceledi. Avcılar'da 35 bin bina var. Yani 5,8’in ardından binaların yüzde 10'u incelendi. Binaların durumu iyi değil. Olası büyük depremi kaldırabilecek gibi değiller. Yapı kalitesiz yapılmış. Gerekli bakım ve özen gösterilmemiş. 600 yıl önce yapılmış binalar var sapasağlamlar. Bunlar iyi yapılmamış."

Plan notu değişikliği İBB Meclisi'nden geçtikten sonra dönüşüm süreci nasıl işleyecek? 

Başkan Hançerli, dönüşüm süreciyle ilgili, "Belediye, bir ölçüde garantör olacak, kontrol ve denetim yapmak suretiyle. Avcılar'ın bütün problemlerini çözen bir teklif değil. En az 10 bin dairenin dönüşmesinin önünü açacak. Diğer 3 mahalle Yeşilkent, Firuzköy ve Tahtakale için de plan çalışmaları yürütülüyor. 100 bin nüfuslu Yeşilkent'in imar planı yok. Yeşilkent'in planını yapmak için gece gündüz çalışacağız. Bu hafta sonu da deprem çalıştayı yapacağız. Deprem gerçeğini Avcılar'a unutturmama sözü veriyorum. Seferberlik edasıyla çalışacağız. Avcılar'da toplam 35 bin bina, 165 bin de bağımsız birim var. 1999 öncesi yapılan binaların tamamı gözden geçirilmeli. Bu işin şakası yok. Yapıların dönüşmesi önemli bir aşama.

"Hazırlık 7 ve üzeri deprem için"

Olan deprem, beklediğimiz depremden 100-300 kat az. Hazırlığımız 5.8 üzerinden olmamalı. Bizim hazırlığımız 7'nin üzerindeki deprem üzerinden yapıyoruz. Deprem fonu ve depremden kaynaklı zararların giderilmesi için yapılacak harcama, masraflar, deprem sonrası yapılacak masrafın 7'de biri." dedi.

Avcılar'daki Hacı Ahmet Tükenmez Camii'nin diğer minaresi de söküldü!


Geri Dön