23 / 04 / 2024

İstanbul Boğazı'nda tavizsiz uygulama gerekiyor!

İstanbul Boğazı'nda tavizsiz uygulama gerekiyor!

İstanbul Boğazı'nda bir tanker, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında yer alan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarptı ve büyük hasar meydana geldi...



Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul Boğazı'nda yaşanan tanker kazasında Salih Efendi Yalısı büyük zarar gördü. Ünlü gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Malta bayraklı geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na ilişkin açıklama yaptı. Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın boğazın en güzel yalılarından birisi olduğunu ifade eden Kırmızıtaş, yalının böyle bir kazaya kurban gitmesinden dolayı çok büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Boğaz'da 600 yalının var olduğunu ve bunlardan 366 tanesinin tarihi nitelik taşıdığını ifade eden Evrim Kırmızıtaş Başaran, "İnanın olabileceğinden çok daha azı oluyor,diğer yalılarda risk altında. Boğaz’da,bu tür kazaların sıklıkla olmaması büyük şans, daha önce boğazdaki Ethem Pertev ve Zarif Mustafa Paşa yalılarının da yaşanan gemi kazalarında zarar gördü. İstanbul Boğazı dünyadaki belki de en önemli ve en riskli deniz yollarından biri. Bu derece zor bir geçişin bu kadar büyük bir şehrin içinde olması çok önemli. Aslında bu tür kazalar şanslıyız ki çok daha azı oluyor Boğaz’da.Bu şehirde ve özellikle Boğaz’a yakın yaşayan insanların hakları ve güvenlikleri de söz konusu. Bir kere tavizsiz uygulamalar gerekiyor. Burası şansa bırakılacak riske atılacak bir yer değil" dedi. 

"Olmaz olmaz dedik" oldu...

Kırmızıtaş sözlerine şu şekilde devam etti; "İstanbul Boğazı çok tehlikeli bir yer. Boğaz, Kanlıca yakınlarında 700 metre darlığa kadar düşüyor. Her gün ortalama 2 bin deniz taşıtı geçiyor bu boğazdan ve bunların önemli bir kısmı yabancı gemiler. Bu gemiler boğazın inceliklerini bilmiyorlar. Bu yüzden Kılavuz Kaptan ya da pilot denen, İstanbul Boğazı'nı avcunun içi gibi bilen kaptanlara ihtiyaç var. Sorumluluğu elden bırakmamak lazım. Keyfiyete asla müsaade etmemeliyiz. Boğaz güvenliği Liman ve Kıyı Emniyeti, Deniz Polisi, Sahil Güvenlik Birimi, Liman işletmeleri, armatörler, acenteler ile diğer ilgili kuruluşları ilgilendiren ciddi bir mesele. Boğazlarda seyir, can, mal ve çevre güvenliğini sağlayarak deniz trafik düzeninde değişiklik yapılması gerektiği kanatındeyim. Ki artık İstanbul da kara trafiği gibi deniz trafiği de var" 

İstanbul Boğazı’ndaki ünlü yalılar ve sahipleri!
 


Geri Dön