20 / 04 / 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kadir Topbaş'ın istifasıyla boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için olağanüstü toplandı. İBB Başkanlığı seçiminde oy verme işlemleri başladı.



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Büyükşehir Belediye Başkanı seçmek amacıyla oy verme işlemi başladı.


Büyükşehir Belediye Meclisi, Kadir Topbaş'ın istifasıyla boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için olağanüstü toplandı. 


Meclis Başkanı Ahmet Selamet, Meclis üyelerine mevzuatta seçimin nasıl yapılacağına ilişkin şu bilgileri verdi:


"Kapalı oylamada başkan seçilebilmek için ilk turda Meclis üyelerinin 3'te 2 çoğunluğunun oyunu almak gerekecek. İlk turda sonuç çıkmazsa ikinci turda da 3'e 2 çoğunluk aranacak. İkinci turda da sonuç alınamaması halinde Meclis üyeleri 3. kez sandık başına gidecek. Bu turda Büyükşehir Belediye Başkanı seçilebilmek için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu yeterli olacak."


Selamet, yasa ve mevzuat gereği, bir zarf ve pusula verileceğini ve yine Belediye Kanunu'nda belirtilen usule göre, pusulaya oy verilecek adayının isminin el yazısıyla yazılması gerektiğine dikkati çekti.


CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever de el yazısıyla değil, pusulaların basılı olarak gelip, adayların yanına mühür ya da çarpı işareti konulabilmesini talep etti.


Selamet, mevzuatı hatırlatarak, Belediye Kanunu'na göre, pusulada el yazısının yazılarak oy kullanılması gerektiğini açıkladı.     


Daha sonra birinci tur oylamada Meclis üyeleri, oy vermeye başladı.



AA


Geri Dön