28 / 03 / 2024

İstanbul depremine yönelik alınan tedbirler TBMM'de!

İstanbul depremine yönelik alınan tedbirler TBMM'de!

Olası bir İstanbul depremine yönelik alınan tedbirlerin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi..



İstanbul depremine yönelik alınan tedbirler TBMM de!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve 25 Milletvekili, olası bir İstanbul depremine yönelik alınan tedbirlerin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi.


Önergede "Deprem konusunda bir çok acı tecrübeler yaşanmasına rağmen hala bir çok vatandaş habersiz olarak, hasarlı binalarda yaşamına devam etmektedir." gerekçesi ile İstanbul’ da orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması talep edildi.


Önerge metni:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Ülkemizi yasa boğan, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı 17 Ağustos depreminin üzerinden yaklaşık 17 yıl geçmesine rağmen hala yeterli tedbirlerin alınmadığı bilinmektedir.


Ülkemizin %96’sınm aktif deprem kuşağında yer aldığı konunun uzmanlarınca belirtilmektedir. Nitekim ülkemizin bir çok yerinde irili ufaklı bir çok depremin meydana geldiği yaşanan gerçeklerdir.

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan ve Gölcük depremi olarak bilinen 7.4 olarak kaydedilen deprem felaketi ülkemizin 20. Yüzyıl da yaşadığı en büyük felaket olarak tarihe geçmiştir. Resmi rakamlara göre 17.733 vatandaşımız hayatını kaybederken, 48.901 vatandaşımız da yaralanmıştır.


17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde 103.000 ağır hasarlı, 119.000 orta hasarlı, 128.000 hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400.000 yapının hasar gördüğü tespit edilmiştir. Depremin üzerinden yaklaşık 17 yıl geçmesine rağmen, deprem yaşanan illerimiz de depremin yarattığı sorunlar maalesef tam olarak çözülememiştir. Deprem de hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işlemi hala sonuçlandırılamadığı gibi bu alanda sıkıntıların yaşandığı da resmi ağızlardan belirtilmektedir.


Şöyle ki Deprem sonrası Kocaeli de 617 adet yıkılması gereken bina belirlenmesine rağmen 2012 yılında Valilik tarafından tekrar yapılan tespitler sonrasında 3.756 bina olduğu, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğu, yıkılması gereken binalarda 4 bin 200 kiracının bulunduğu belirtilmiştir.


Bu rakamlar ve çelişkileri göstermektedir ki Deprem konusunda bir çok acı tecrübeler yaşanmasına rağmen hala gereken tedbir ve önlemler alınmamakta bir çok vatandaşımız da habersiz olarak bu hasarlı binalarda yaşamına devam etmektedir.


Depremde mal ve can kaybını önlemenin en etkili ve en ucuz yönteminin binaları, depremi göz önüne alarak depreme karşı dayanıklı yapmak olduğu net bir şekilde yakın geçmişte yaşadıklarımızla ortaya çıkmaktadır.


Bu nedenlerle 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce Depreminin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri ile yine bu depremlerde etkilenen ve olası bir depremin de beklendiği İstanbul’ da orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması için Amayasanın 98’nci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.





Geri Dön