29 / 03 / 2024

İstanbul Finans Merkezi'ndeki ilk bina TAO Ofis'i Kreatif Mimarlık tasarlıyor!

İstanbul Finans Merkezi'ndeki ilk bina TAO Ofis'i Kreatif Mimarlık tasarlıyor!

Emlak Konut'un, İstanbul Finans Merkezi'ndeki ilk etap parselleri için düzenlenen ihalede kazanan Tahincioğlu Holding'in patronu Özcan Tahincioğlu, Abdi İbrahim İlaç'ın sahibi Nezih Barut ve Mar Yapı'nın sahibi Münir Özkök'ün kurduğu TAO Gayrimenkul olmuş



 

Ataşehir'de yeni kurulacak İstanbul Finans Merkezi'ndeki ilk yapının tasarımı Kreatif Mimarlık tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu arsa üzerinde inşa edilecek 36 katlı TAO Ofis binası için, TAO Gayrimenkul 3 Aralık 2010'da dört mimarlık ofisi arasında davetli bir proje yarışması düzenlemişti. Seçici kurulunu Özcan Tahincioğlu, Nezih Barut, Münir Özkök, Yusuf Sezer ve Alpaslan çalım'dan oluştuğu bu yarışmaya giren mimarlık ofisleri ise Dante O. Benini & Partners, Kreatif Mimarlık, Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri ve Suyabatmaz Demirel Architects idi.

25 Mart 2011'de sonuçlanan yarışmada Kreatif Mimarlık'ın projesi uygulanmaya değer proje olarak seçildi. Kreatif Mimarlık, toplam 79.500 m2 inşaat alanına sahip TAO Ofis Binası'nın tasarımında parselin içindeki yüksek ofis kütlesinin konumunu belirlerken kulenin İFM içinden ve çevre yolundan algılanışını, güneşin konumunu, çevre binaların yaratacağı gölge değerlerini ve İstanbul İmar yönetmeliğinin sağladığı olanakların değerlendirilmesini dikkate aldı.

610 araçlık otopark katlarının üstünde yükselen ofis kulesinin yanısıra zemin kotunda İFM ile birlikte çalışabilen, kontrollü, kendine yetebilen ve dışa dönük huzurlu bir 'Buluşma Alanı' ve cidarlarında onu besleyen kiralanabilir ticari alanlar tasarlandı. Parsel dışından da algılanabilen ve boyutlarının insan algısına göre düzenlendiği, kentin hakim rüzgarlarından korunmuş açık bir alan olan A La Carte restoran, cafe, kitap-CD satış birimi, sanat galerisi, hediyelik eşya ve benzeri fonksiyonlar ile çevrili 'Buluşma Alanı', hem ofis kulesinde çalışanların hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerin tercih edeceği bir sosyalleşme düzlemi olarak düşünüldü.


Ofis kütlesinde ise çalışanların güncel ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık kulübü, self-servis restoran, kafeterya, kuaför, terzi ve kuru temizleme fonksiyonları tesis edildi. Aynı zamanda ofis katlarındaki firmaların kullanımı için düzenlenmiş veya yapı dışından katılımcıların da kolay ulaşabileceği toplantı salonları ve bu birimin servis alanları da kule içinde ana giriş kotunda yer alacak şekilde düzenlendi.

Projenin tamamı LEED Gold ile ilgili 'yeşil bina' kriterleri esas alınarak tasarlandı. Buna göre yüksek ofis kütlesinin teras bahçeleri dışındaki cepheleri çift cephe düzenlemesi yapılarak doğal havalandırma, gün ışığı kontrolü ve sıcak-soğuk farklarında yapının mekanik sistemine sağlayacağı maksimum enerji tasarrufu dikkate alınarak tasarlanırken, teras bahçelerinde ise kontrollü doğal vantilasyon şartları sağlandı.

1995'te Selim Cengiç, Mehmet Cengiç ve Aydan Volkan tarafından kurulup yönetilen Kreatif Mimarlık, TAO Ofis kulesinin yanısıra, İstanbul Finans Merkezi (İFM) master plan çalışmaları için görevlendirilen beş ofisten de biri.

 


Geri Dön