23 / 04 / 2024

İstanbul İmar Yönetmeliği değişiyor!

İstanbul İmar Yönetmeliği değişiyor!

1 Ekim 2017'de Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin devreye alınmasının ardından İstanbul İmar Yönetmeliği'nde de değişikliğe gidiliyor.




Hükümetin, 1 Ekim 2017 tarihinde Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ni devreye almasının ardından İstanbul İmar Yönetmeliği'nde de değişikliğe gidiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine yakın zamanda gelmesi beklenen düzenlemeyle ilgili taslak metnin son haline Sözcü Gazetesi ulaştı.

SİLUETE ‘ONAY' AYARI

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, yönetmeliğin ‘Binalara kot verilmesine ilişkin esaslar' başlıklı 11. maddesine önemli düzenlemeler ekledi. Son yıllarda kot farkı kullanarak büyükşehirlerde ortaya çıkan ‘hormonlu' binaların önüne geçilmesi için ayrık nizam yapılarda bölgenin kat rejiminin aşılmaması ve sokak siluetinin bozulmaması şartı geldi. Binaların kademelendirilmesinde sorumluluk ve yetki ilçe belediyelere verilirken, yüksekliği 60.5 metreyi geçen yapılar için İBB'den siluet yönünden uygun görüş alınmadan yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği belirtildi. Taslağa göre, ilçe belediyeleri yapı yüksekliklerini belirlerken, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan sınırlamaları da dikkate alacak.

YATAK ODASI 8 METREKARE

Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği'nde kentte hayata geçirilecek en çok daire tipinde yer alan birimlere ilişkin hükümler de yer alıyor. Buna göre, her müstakil konutta oturma odaları 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekareden daha küçük olamayacak. Konut bölgelerinde kat yükseklikleri 4 metreden fazla, 2.5 metreden ise az olamayacak. Sadece hava maniası olan bölgelerde kat yüksekliği 2.4 metreye indirilebilecek.

YEŞİL ÇATI ZORUNLU

Toplam inşaat alanı 60 bin metrekarenin üzerinde olan yeni inşa edilecek binalarda yeşil çatı sistemleri uygulanması zorunlu hale getiriliyor. Çatıda, çim, bitki, çiçek ve küçük araç yetiştirilmesi için ise en az yarım metre toprak dolgu oluşturulacak. Alışveriş merkezlerinde, müşteri ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kapasite hesabına göre belirlenen büyüklük ve sayıda, çocuklarla ebeveynlerinin kullanabilecekleri boyutta klozet, pisuvar ve lavabonun bulunduğu tuvalet zorunlu hale getirilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak 2017'de düzenlenen Şehircilik Şurası'nda yaptığı açıklamada, “Kot denilen bir olay var. Bununla ne yazık ki müteahhitler, acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyor. Meyilli bir arazide beyefendi, inşaatı en yüksek noktadan alıyor. Kazanmak istiyorum, derken şehre ihanet ediyorsun” değerlendirmesini yapmıştı. İnsanın toprağa yakın yaşaması gerektiğini ve dikey değil yatay mimariden yana olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bugünün Türkiye'si, böyle bir çirkinliği, böyle bir nobranlığı asla hak etmiyor. Dikey mimarinin altında yatan gerçek, az topraktan çok büyük para kazanmak” diye konuşmuştu.


Geri Dön