25 / 04 / 2024

İstanbul, Londra ve Moskova'dan daha fazla raylı sistem ağına sahip olacak!

İstanbul, Londra ve Moskova'dan daha fazla raylı sistem ağına sahip olacak!

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldırım, "2023'e gelindiğinde İstanbul Londra'dan da Moskova'dan da daha fazla raylı sistem ağına sahip olacak." dedi...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu düzenlendi.

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, sempozyumla yeni yönetim sisteminin yerel yönetimlere etkisinin değerlendirileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Yıldırım, 1994 kampanyasında Erdoğan'ın önünde çöp, çukur, çamur, hava kirliliği ve susuzluk meseleleri olduğunu anımsattı. 

Bugünün sorunlarının bunlar olmadığını, genel anlamda AK Parti'nin hizmet belediyeciliğiyle bunların çok geride kaldığını belirten Yıldırım, "O yüzden o dönemdeki belediyeciliğe bir sıralama yapılacak olursa, şimdi 'Endüstri 4.0' deniliyor, belediyecilik 1.0, şimdiki belediyecilik 4.0 belediyeciliğidir." diye konuştu.

Yıldırım, değişen, gelişen şartlarda yeni sorunlarla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

"Z kuşağı dediğimiz bir kuşak var, 2000 yılından sonra doğanlar." diyen Yıldırım, bu kuşağın 1994'leri, 1994'ün İstanbul'unu bilmediklerini ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sular akmıyor, bidonları hazırlayın, deyince 'Anneme, babama bir şeyler oldu galiba' diyorlar. Onları ayıplamıyorum, onlar o çileyi çekmediler. Dolayısıyla kıyas imkanları yok. Kötüyle iyiyi kıyaslama şansları yok. Onlar şimdi 'sanal futbol oyunu var' diyor. Sanal futbol oyununa seyirci olarak katılanların sayısı bir anda 20 bin kadar oluyor ve bir yerde toplanabiliyorlar. Onlar yapay zekayı konuşmak istiyor, robotları konuşmak istiyor, geleceğin mesleklerini konuşmak istiyor. Yöneticilerden, belediyelerden bunları duymak istiyorlar. Onlar az bir nüfus değil, sadece İstanbul'da 18-30 yaş arası 2,5 milyon seçmen var. İstanbul seçiminin sonucunu belirleyecek sayıda seçmen var. Bu bütün Türkiye'de var. Dolayısıyla burada anlatmaya çalıştığım şey değişen şartları, gelişen teknolojiyi ve dünyanın değişimini görmek, gençlerimizin beklentilerini, kadınlarımızın beklentilerini karşılayacak, sosyal içerikli, geleceğe yönelik projeler üretmek." 

Yıldırım, bugün özellikle büyükşehirler gündemindeki en büyük sorunların ulaşım, trafik, altyapı, yeşil alan ve çevre olduğunu söyledi.

İstanbul'un bundan farklı olmadığına işaret eden Yıldırım, dünyanın hiçbir ülkesinde İstanbul ölçeğinde bir büyükşehirde trafik problemini yüzde yüz çözen şehir olmadığını ifade etti.

Sürdürülebilir, durup kalkması en az olan, süreklilik arz eden bir trafiğin amaçlandığını kaydeden Yıldırım, bunun yolunun araçların taşınması değil insanların taşınmasını esas alan toplu ulaşım olduğuna işaret etti.

"Raylı sistemde Londra ve Moskova'yı geçeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde başlattığı seferberliğin bugün sonuçlarını verdiğini dile getiren Yıldırım,  "Zatıaliniz göreve geldiğinde İstanbul'da raylı sistem 45 kilometreydi. Bugün bitmiş olan 170 kilometre. 263 kilometre de devam eden 18 proje var. 2023'e gelindiğinde İstanbul Londra'dan da Moskova'dan da daha fazla raylı sistem ağına sahip olacak." diye konuştu.

İstanbul'da sınırlı da olsa yeşil alan miktarının artmaya devam ettiğini aktaran Yıldırım, kişi başına düşen yeşil alan 10 yıl önce 5 metrekarenin altındayken bugün bu rakamın 8,5 metrekareye yükseldiğini ama hedefin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da kural olarak kabul ettiği kişi başı 15 metrekare düzeyi olduğunu vurguladı.

Yerel yönetimlerin başındaki insanların, o şehirde yaşayan insanlara en yakın yöneticiler olduğunu belirten Yıldırım, "Dolayısıyla temsil ettiğiniz hemşehrilerinizin görüşlerini, beklentilerini yok sayamazsanız, görmezden gelemezsiniz. Sadece seçilmiş olmak yetmez, önemli kararlarda mutlaka o şehrin bütün paydaşlarını işin içine katmak mecburiyeti vardır. Gelişen demokrasinin gereği de budur, katılımcılığın gereği de budur. İnşallah böyle bir sorumluluğu aziz İstanbulluların bize vermesi halinde bunları en güzel şekilde uygulayacağız." ifadesini kullandı.

"İstanbul projelerini kampanya sürecinde açıklayacağız"

Kendisine, "İstanbul'a projeleriniz nedir?" diye sorulduğunu dile getiren Yıldırım, İstanbul'a projelerini bu kampanya sürecinde açıklayacaklarını söyledi.

İstanbul için deprem tehdidini ortadan kaldıracak çalışmalar yapma, yeşil alan ve çevre hassasiyetini sonuna kadar gözetecek bir yönetim anlayışı ve ulaşımın eziyet olmaktan çıkacağı bir şehre dönüştürme projeleri olduğunu vurgulayan Yıldırım, İstanbul'un dünyaya ve Türkiye'nin diğer şehirlerine ulaşımında ve iletişiminde bir problemi kalmadığını anlattı.

Bugün İstanbul'dan Bursa'ya gitmenin, İstanbul'un Tuzla'sından Avcılar'ına gitmekten daha kolay ve daha kısa süreli olduğuna işaret eden Yıldırım, "O halde İstanbul'un dışıyla ilgili ulaşım, iletişim problemi yok. Onu sizin liderliğinizde son 16 yılda hallettik. Türkiye'yi ulaşılır, erişilir hale getirdik. Şimdi biraz daha fazlasını tam mesai ile yoğunlaşarak yapmak için, İstanbul'u 2023'e, Cumhuriyetin 100'üncü yılana hazırlamak için hazırız. Her türlü imkanımız, hazırlıklarımız tamamdır." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıkmaksa yıkacağız!

Depremle ilgili dönüşümde hiç müsamahakar olmayacağız!

İşte İstanbul'un raylı sistem haritası!

İstanbul'da inşaatı devam eden 18 metronun haritası!
 


Geri Dön