28 / 03 / 2024

İstanbul oteller kenti oluyor!

İstanbul oteller kenti oluyor!

Pendik, Maltepe, Merdivenköy ile üçüncü havalimanının yapılması planlanan Silivri bölgelerinde yeni otel yatırımlarının sayıları hızla artıyor



İstanbul'a gelen turistin Türkiye'nin diğer bölgelerine kıyasla ortalama 350 dolar daha fazla para harcadığı gerçeğiyle yola çıkan turizmciler, İstanbul'u turizmin gözdesi bir metropol haline getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. İstanbul'daki otellerin toplam yatak kapasitesi 105 bin 999 iken 23 bin 078 yatak kapasiteli konaklama tesisinin inşası ise halen devam ediyor.

Uzmanlar, İstanbul'da son dönemlerde Pendik, Maltepe, Merdivenköy ile üçüncü havalimanının yapılması planlanan Silivri bölgelerinde yeni otel yatırımlarının sayılarının hızla arttığını, ancak yeni yatırımlardansa mevcut otellerin yenilenmesinin daha mantıklı bir yaklaşım olacağını belirtiyorlar. Bunun en önemli nedeni olarak da 2009'da İstanbul'daki otellerin ancak yüzde 60'ının dolabilmesi gösteriliyor. Turistik otelciler, İşletmeciler, Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul'daki yatak kapasitesinin yeterli olduğunu, İstanbul'a daha fazla otel yatırımı yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yabancı turistlerin Türkiye'de en fazla ziyaret ettikleri illerin sırasıyla Antalya, İstanbul ile Muğla olduğuna dikkat çekerek, bu illerin turizm açısından popülaritelerini kaybetmelerinin söz konusu olmadığını belirtti. İstanbul'a gelen turistle Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turist profili arasında ciddi farklılıkların olduğuna işaret eden Ulusoy şunları söyledi:

"Tatil veya turizm ürünleri fiyatlarının, yöre veya tesislere göre çok farklı bir tabld gösterdiğini belirtmekte yarar görüyorum. Örneğin İstanbul'da üst gelir gruplarına hitaben yüksek standartlı otellerdeki konaklama veya tur/tatil fiyatları ile Akdeniz veya Ege kıyılarında, kitle turizmi pazarından turist çeken yöre ve tesislerdeki fiyat düzeyleri arasında çok büyük bir fark var. Bu açıdan bakarsanız, Türkiye'nin her yeri fiyat itibariyle ucuz tatil cenneti olarak nitelendirilemez. Bununla beraber Türkiye, önemli pazarlarımızda kanımca, halen ucuz olmaktan ziyade, fiyat-kalite ilişkisi açısından avantajlı ve çok cazip bir tatil ülkesi olarak algılanmaktadır."

Yüksek büyüme
Türkiye'nin son yıllarda gelen turistlerin eğitim seviyesi ile gelir düzeylerinin yükseldiğine dikkat çeken Ulusoy, şöyle devam etti:

"Birliğimiz, AR-GE Departmanı'nca, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) Yabancı Ziyaretçi Çıkış Anketi'ne istinaden yapılan analiz ve değerlendirme çalışmasına göre son yıllarda ana başlıkları ile Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin eğitim seviyesinde yükselme, orta sınıf mesleklerin payında azalma, yüksek gelir kesiminin payında artış eğilimi gözlenmektedir."

Doluluk oranı yüzde 60
İstanbul'daki oteller geçen senelerde yüzde 70-80 oranında doluluk gösteriyorken 2009'da yalnızca yüzde 60'ının dolabildiğine dikkat çeken Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002-2008 döneminde İstanbul'da turist sayısı yüzde 300 artmıştı. 2008 yılında, Kapıkule ve İpsala sınır kapılarından karayoluyla giriş yapan 2 milyon turistin yarısının İstanbul'a geldiği varsayıldığında, turist sayısının 8 milyonu geçtiği dikkatleri çekecektir."

Turistler butik otelleri tercih ediyor
Antalya Sunrise Otelleri'nin sahibi Saadettin Ulubay ise Avrupalı müşterilerin yüzde 40'ının butik otelleri tercih ettiğini belirtti. Ulubay, şöyle konuştu:

"Müşterinin otel tercihi, yaşam tarzına göre değişiyor. Avrupa'dan Türkiye'ye ziyarete gelen turistlerin yüzde 40'ı butik otelleri tercih ediyor. Rahat ve nostaljik bir hava arzulayan turistlerin butik otellerde tercih ettikleri bölge ise Sultanahmet, Taksim, Topkapı bölgeleri."
Meltem YILMAZ/Cumhuriyet


Geri Dön