28 / 03 / 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla kampüsü restore edilecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla kampüsü restore edilecek!

1840 yılında askeri hastane olarak tasarlanan ve daha sonra askeri kışla olarak kullanılan tarihi binada kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilecek. 173 yıllık İstanbul'un en gözde tarihi binalarından biri olan Taşkışla restore edilecek...




1840 yılında askeri hastane olarak tasarlanan ve daha sonra askeri kışla olarak kullanılan tarihi binada kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilecek. İstanbul'un en gözde tarihi binalarından biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla kampüsü restore edilecek. 


DIŞ CEPHE YENİLENECEK 


İstanbul Teknik Üniversitesinin kampüs olarak kullandığı Taşkışla'nm dış cephesi ile bazı iç mekanları yenilenecek. Taş mimarisiyle göz dolduran tarihi yapının cephe restorasyonu 2015 yılında tamamlanacak.Tarihi binanın tüm dış cephesi yenilenerek, iç kısımda mutfak ve avlu bölümleri restore edilecek. 


2015'TE TAMAMLANACAK 

Ayrıca tarihi yapının tüm atıksu ve rögar sistemleri bakıma alınacak. 2013 Mayıs ayında sözleşmesi imzalanan iş 2015 yılında tamamlanacak. Sözleşmede iş bedeli olarak 6 milyon 585 bin lira belirlendi. 


1840 yılında İngiliz mimar Williams James Smith ve yardımcısı Osmanlı kalfa İstefan'a yaptırılan tarihi kışla, askeri hastane binası olarak tasarlandı. 1860 yılından itibaren Dolmabahçe Sarayı'nı korumak amacıyla askeri kışlaya dönüştürüldü. 


31 Mart olaylarında çatışmaların yaşandığı askeri kışla olarak tarihe geçti. Cumhuriye'in ilanından sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen kışla, 19431950 yılları arasında büyük onarımdan geçtikten soma İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Mimarlık-İnşaat Fakültesi olarak kullanılmaya başlandı. Mimarinin gözde eserinde Smith imzası var Taş mimarinin en gözde eserlerinden biri olarak nitelendirilen Taşkışla'yı İngiliz mimar VVilliams James Smith ve Osmanlı kalfa İstefan birlikte inşa ettiler. 


Zeynel Yaman/ Sabah Gazetesi


Geri Dön