25 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşaatı bitti!

İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşaatı bitti!

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında projenin inşaatının tamamladığını açıkladı. Samsunlu, dev projeyle ilgili son durumu detaylarıyla anlattı.



İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Yeni Havalimanı'na taşınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

 

 İstanbul Yeni Havalimanı nın inşaatı bitti!

 

''Dünyadaki en büyük havalimanı taşınması''

29 Ekim’de açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Samsunlu, "İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak taşınma bugüne kadar dünyada yapılan en büyük havalimanı taşınması olacak. Dünyada 45 kilometre uzaklığa taşınmış başka bir havalimanı yok. Yeni havalimanına gerçekleşecek taşınma süreci ile ilgili 2016 yılından bu yana çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Geldiğimiz aşamada operasyona hazırlık sürecinde başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere hava yolları, yer hizmetleri ve diğer paydaşlarımıza havalimanına alışabilmeleri için verdiğimiz eğitimleri tamamladık” açıklamasında bulundu.

 

 İstanbul Yeni Havalimanı nın inşaatı bitti!

''İnşaatımız bitti''

Açılışın ertelenmesiyle ilgisinin olmadığına vurgu yapan Samsunlu, şu şekilde konuştu: "Bizim inşaatımız bitti. Bizim burada hafriyat veya toprak hareketi açısından kalan bir tane pist 3'ümüz var. Pistlerimizin tümünü kapattık, asfaltlarımız tamam... Burada 71 kilometre yol var. Bunların büyük bir kısmı asfaltlandı. Sahada 132 tane bina yapmam gerekiyor irili ufaklı... Bunların tümünü 29 Ekim'de İGA olarak bitiriyorum. Üçüncü kişilerin yapması gereken binalar var. Onların bir kısmı devam ediyor. 29 Ekim'de bahsedilen tozun uçaklara zarar vermesine neden olacak bir inşaat kalmayacak burada. Çok teknik bir konu bu tabii... Burası artık inşaatını tamamlamış bir havalimanı..."   

 İstanbul Yeni Havalimanı nın inşaatı bitti!

 

''Havalimanı metrosu 2020'de tamam''

İstanbul’un kuzeyinde yeni bir uğrak nokta inşa edildiğini, bölgeye ekonomik hareketlilik geleceğini söyleyen Samsunlu, Metronun havalimanına 2020 yılında gelmesini beklediklerini açıkladı. Açıklamalarına devam eden Samsunlu, şunları kaydetti: “Hasdal’dan olan D-20 bağlantısı veya üçüncü köprünün bağlantı yolları ve şu an inşaatı oldukça ilerlemiş olan Kuzey Marmara Otoyolu, buraya yolcularımızın ulaşımında ciddi bir hızlılık sağlayacaktır. Havalimanına şu an D-20’den giriş yok. Onun için siz en azından bir 15 dakika daha gidip ana yerleşkeye geliyorsunuz. Bu da açılış itibarıyla artık olmayacak. Direkt D-20’den havalimanına giriş-çıkış altyapısı bitirilmiş olacak. Bu altyapı da neredeyse hazır. Biz sadece ulaşıma açmamış durumdayız. Toplu ulaşım açısından baktığımız zaman geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir ihale yaptı. Toplam 18 hattan buraya lüks otobüslerle yolcu taşınmasıyla ilgili bir süreç başlattı. Bu hatların kapasitesi günlük olarak 128 bin. Yüzde 50 kapasiteyle gelse bu otobüsler 64 bin kişiye bakıyorsunuz. Bu da bizim açılışımızdan itibaren en az 1-1,5 yıl buranın ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek bir kapasite.”

 İstanbul Yeni Havalimanı nın inşaatı bitti!

 

''Kapasitede problem yok''

Hava sahasıyla ilgili yapılan hazırlıkları anlatan Kadri Samsunlu, havalimanına CAT3 iniş sistemlerinin kurulduğunu açıkladı. Samsunlu, “Sisli bir havada siz 50 metre yatay görüş, 15 metre dikey görüşe sahip olduğunuz sürece uçağınızı bu havalimanına indirebileceksiniz. Bu sistemin testleri yapıldı. Bu hafta başı itibarıyla DHMİ’den bu konuda onayı da aldık.” ifadelerini kullandı. 

 

İstanbul Yeni Havaliman'ında 9 bin kişi 10 uçakla test yapılacak!


Geri Dön