24 / 04 / 2024

İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nün devredildiği iddiası TBMM'de!

İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nün devredildiği iddiası TBMM'de!

İstanbul'da bulunan Zirai Karantina Müdürlüğü'nün hizmet binası ve arazisinin bir vakfa devredildiği iddiası meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, İstanbul'da bulunan Zirai Karantina Müdürlüğü'nün hizmet binası ve arazisinin bir vakfa devredildiği iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Öztürk, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Öztürk, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Sözcü gazetesinin internet sitesinde yer alan Erdoğan Süzer'in haberine göre; başta GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) olmak üzere insan sağlığını tehdit eden hastalıklı ve zararlı bitkisel ürünlerin ülkeye girişini ve ülke içinde yayılmasını önleyen İstanbul'daki Zirai Karantina Müdürlüğü'nün binasının 10 dönüm arsasıyla birlikte Başkanlığını Bilal Erdoğan'ın yaptığı ilim Yayma Vakfı'na (IX) devredildiği öne sürülmüştür.''

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- İnsan sağlığını tehdit eden tarımsal ürünlerin ülkeye girişini önleyen Zirai Karantina Müdürlüğü binasının ilim Yayma Vakfı'na tahsis edildiği iddiası doğru mudur?

2- iddia doğru ise, içerisinde kritik laboratuvar cihazlarının bulunduğu bina İlim Yayma Vakfı'na hangi gerekçeyle tahsis edilmiştir?

3- İlim Yayma Vakfı'na, halk sağlığını korumak amacıyla bitkisel ürünlerin teknik analizini gelişmiş  laboratuvarlarında yapıp, gerektiğinde karantina uygulayan, özellikle yurtdışından gelen bitkisel ürünlerin hastalık ya da zararlı organizma taşıyıp taşımadığı kontrol eden, GDO'lu ve benzeri ürünlerin ülkeye girişi ve yayılmasını önleyen Zirai Karantina Müdürlüğü arsası dışında tahsis edilecek başka yer bulunamamış mıdır?

4- Bahsi geçen bina ve arsa, İlim Yayma Vakfı'na hangi şartlarla tahsis edilmiştir? Kullanım için bir süre ve bedel sözleşmesi yapılmış mıdır? Bakanlığınız ve ilim Yayma Vakfı arasında yapılan işlem tahsis mi, hibe midir?

5- İstanbul'da Zirai Karantina Müdürlüğü için yeni bir bina yapılmış mıdır? Müdürlüğün kullanımı için İstanbul Atatürk Havaalanı içerisinde bir hangar mi verilmiştir?

6- Türkiye'nin en gelişmiş laboratuvarlarının bu bina içerisinde yer aldığı dikkate alındığında, binanın devredilmesi halinde bitkisel ürün testlerinin ne şekilde yapılması düşünülmektedir?

7- Ülkemizin tohum, fidan, fide ve süs bitkileri ithalat ve ihracatında bitki koruma analiz ve kontrol işlemlerinin ne kadarı bahsi geçen Müdürlük tarafından gerçekleştirilmektedir?

8- İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nün yeni binasına taşınması için ne kadar süre verilmiştir? Taşınma işlemleri devam ettiği sürece tarımsal dış ticarete ilişkin analizler nerede yapılacaktır?

9- Ülkemizin en gelişmiş ve son teknolojiyle donatılmış tek laboratuvarında bulunan teknik cihazların mali ederi toplam ne kadardır? Taşınma sırasında bu cihazların zarar görmesi halinde zarar İlim Yayma Vakfınca mı karşılanacaktır? 

İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nün taşınacağı iddiası mecliste!


Geri Dön