25 / 04 / 2024

İstanbul'da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!

İstanbul'da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!

İstanbul'da yeni metro hatlarının çalışmaları hız kesmiyor. 29 Ekim’de hizmete sunulması hedeflenen Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı ile İstanbul’da son 2 senede 30 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattı devreye alınmış olacak. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında “Yeşil Şehir Aksiyon Planı Mutabakat İmza Töreni” yapılarak, şehrin batı yakasında inşa edilecek olan metro hattının önü açılmış oldu.

İBB'nin Haziran ayı bülteninde yer alan habere göre; Sefaköy - Beylikdüzü - Tüyap Metrosu ile toplam nüfusu yaklaşık 2 milyonu geçen Beylikdüzü, Esenyurt ve Avcılar ilçelerinden şehir merkezlerine hız ve konfor eşliğinde ulaşım sağlanması planlanıyor. İncirli - Sefaköy - Beylikdüzü TÜYAP arasında hayata geçirilecek olan 25.8 kilometre uzunluğa ve 15 istasyona sahip olan metro hattı, metrobüs ile Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metrosu’na bağlantılı olacak.

İstanbul da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!

EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ile mutabakat metnini imzalayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, “Yeşil İstanbul yolunda yol yürürken, kıymetli bir iş birliğine imza attığımızı müjdelemekten, bütün İstanbul’a bu müjdeyi vermekten büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.. Raylı sistemin İncirli-Sefaköy arasının yapımı ise 2018'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na verildi. Bu bölümün de yeniden İBB’nin sorumluluğuna geçmesi amacıyla 2020 Ağustos'ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına başvuruda bulunuldu fakat, İBB’nin sorumluluğunda olan Sefaköy - Beylikdüzü - TÜYAP Hattı’nın ihale sürecinin çalışmaları yapılıyor. İhalenin 2022 yılının lk yarısında bitirilerek inşaata başlanılması amaçlanıyor. Bu metro hattı hizmete sunulduğunda, günde yaklaşık 500 bin yolcuya hizmet sağlayacak ve aynı aksta yer alan metrobüs hattındaki yoğunluğun azalmasına imkan sunacak. 

İstanbul da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!

ÜÇ “RAYLI SİSTEM” AÇILDI, DÖRDÜNCÜSÜ YOLDA

Geçmiş yönetim sürecinde ara verilen 8 metro hattını yeniden başlatan İBB, şu anda aynı anda süren 10 raylı sistem hattıyla dünyada kırılması zor bir rekoru imzalıyor. 18 kilometre uzunluğundaki Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı, 9 kilometre uzunluktaki Cibali - Alibeyköy Tramvayı ve 2.1 kilometre uzunluğa sahip Bahariye -Masko - İkitelli metro istasyonlarını işletmeye sunan İBB yönetimi, açılışlardaki hızlarda da rekor kırdı. Bu sene 29 Ekim’de hizmete sunulması hedeflenen Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı ile İstanbul’da son 2 senede 30 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattı devreye alınmış olacak. 

İstanbul da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!

SON İKİ YILDA 30 KM METRO HATTI HİZMETE ALINDI

29 Ekim 2020 tarihinde 18 kilomete uzunluğa sahip olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı'nı, 1 Ocak 2021 tarihinde ise Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı'nın 9 kilometrelik Cibali-Alibeyköy arasındaki ilk bölümünü hizmete sunan İBB, 29 Mayıs tarihinde de İkitelli-Ataköy Metrosu’nun 2.1 kilometrelik bölümünü meydana getiren Bahariye-Masko-İkitelli istasyonlarını hizmete sundu. 

Türkiye'de hızlı tren yatırımları hız kesmiyor!

2023'te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

 


Geri Dön