26 / 04 / 2024

İstanbul'da 2029 hedefi: 622.15 kilometre raylı sistem ağı!

İstanbul'da 2029 hedefi: 622.15 kilometre raylı sistem ağı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki raylı sistem hattı uzunluğunun 2024 -2029 arasında yeni hatlarla birlikte, 622,15 kilometreye çıkacağını söyledi. İmamoğlu, HIZRAY için 2021'de ihaleye çıkacaklarını kaydetti.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) "Raylı Sistemlerde Büyük Hamle" toplantısı gerçekleştirdi. 

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kovid-19 salgını süreci öncesinde yaptıkları araştırmalarda kentin en önemli sorunlarının, ulaşım ve trafik olarak sıralandığına dikkat çekerek, vatandaşın bu yönde çözüm beklediğini dile getirdi. İBB'nin resmi sitesinde yer alan habere göre; "İstanbul'un toplu taşıma sisteminin ana omurgası, raylı sistemler olmak zorundadır" diyen İmamoğlu, bu kapsamda farklı ulaşım türleri üzerinde yaptıkları çalışmaları detaylarıyla açıkladı. 

Her yerde metro, her yere metro” sloganıyla kampanya başlatanların, iş gerçekten metro yapmaya gelince sınıfta kaldığını dile getiren İmamoğlu, sözlerini rakamsal bilgilerle gerekçelendirdi. İmamoğlu, “Dünyanın benzeri büyüklükteki şehirleri yılda 25-30 kilometre raylı sistem inşa ederken, bizden önceki 25 yıl boyunca yıllık ortalama metro inşaatı, 5 kilometreyi bulmamıştı” dedi.

Bu şekilde çeyrek yüzyıllık büyük bir zaman harcandığına vurgu yapan İmamoğlu, konuşmasında, süreç içinde yapılan yanlışları tek tek açıkladı. Hayatı kolaylaştıracak kalıcı çözümler yerine, pahalı ve geçici işlerle uğraşıldığını ifade eden İmamoğlu, yapılan ihalelerin usulsüz, finansmansız hayata geçirilmeye çalışıldığının altını çizdi. Büyük çaplı projelerin İBB kaynakları ile yapılabilmesinin imkansız olduğunu dile getiren İmamoğlu, "Kendi kaynağınızla yapmaya kalkarsanız, İstanbul’da hayatı kolaylaştıracak ve trafik sorununu minimuma indirecek etkin bir raylı sistem ağının inşa edilmesi, belki 100 yılı bulur. Dolayısıyla başka kaynaklardan fon bulmak ve çeşitli finans modellerini geliştirmek zorundasınız. Dünyanın her tarafında bu tür makro projeler, belediye bütçesi dışındaki fonlarla yapılır." diye konuştu.

2017’de eş zamanlı ihale edilen 7 farklı metro hattının bütçesinin, bugün itibariyle yaklaşık 27 milyar TL olduğu bilgisini aktaran İmamoğlu, bu rakamın İBB’nin 2021 yılı toplam bütçesine yakın olduğunun altını çizdi. Rasyonel davranmayan eski yöneticilerin projeleri ihale etmeyi düşündüğünü, ama kaynak bulmayı düşünmediğini ve bulamadığını ifade eden İmamoğlu, finansman dışında unutulan bir başka konunun da uygulama projeleri olduğunu anımsattı. İmamoğlu, bu duruma, ihale edilen Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt hattını örnek olarak gösterdi. Söz konusu hattın inşaatına hiç başlanmadığını kaydeden İmamoğlu, “Maalesef kamu yönetimi ciddiyetine uymayan işler, usuller, uygulamalar bunlar. Öyle olduğu içindir ki, finans kurumları bu hatları fonlamaktan uzun süre uzak durdular. Ardından da geçici olarak işbaşına gelen Sayın Mevlüt Uysal yönetimi, aynı yıl, bu hatlardaki inşaatları tümden durdurmak mecburiyetinde kaldı” diye konuştu.

“7 HAT, 29 ARALIK 2017’DE BİR YAZIYLA DURDURULMUŞTU”

İmamoğlu, o dönemdeki manzarayı, şöyle anlattı:

“23 Haziran 2019’da görevi teslim aldığımızda, İstanbul’da duran hatlar dahil, toplam 12 raylı sistem hattının uzunluğu 140,90 kilometre idi. Bir gecede ihale edilmiş olan 7 hat, 29 Aralık 2017’de bir yazıyla durdurulmuştu. Bu 7 hatla birlikte, ödenek yetersizliğinden yarım kalmış veya hiç başlamamış 10 hatta, toplam 103,4 kilometrelik metro inşaatı, 1 ile 2,5 yılı aşkın bir süredir ilerlemeden duruyordu. Şantiyelerin durdurulmasının toplam proje maliyetlerine etkisi ise, ne yazık ki yaklaşık 11 milyar lira olmuştu. Kredisi olup da yapımı devam eden 2 raylı sistem hattının toplam uzunluğu ise 37,50 kilometre idi. Çoğu başlangıç seviyesinde, neredeyse terkedilmiş şantiyeler devraldık. Çeşitli semtlerde, merkezi noktalarda, etrafları panellerle çevrilmiş, bölge sakinleri için hayati riskler yaratan büyük çukurlar devraldık.”

 İstanbul da 2029 hedefi: 622.15 kilometre raylı sistem ağı!

Devam eden ve proje aşamasında olan metro hatlarına ilişkin konuşan Ekrem İmamoğlu, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının tamamlayacağı 91,5 kilometrelik hatlarla birlikte, İstanbul'un raylı sistem ağı, 424,85 kilometreye ulaşmış olacak. 2024 -2029 arasında projelerini hazırladığımız yeni hatlarla birlikte, toplam ağımız 622,15 kilometreye çıkacak" diye konuştu. 

Yeniden başlatılan projeler sayesinde istihdam yarattıklarını da vurgulayan Ekrem İmamoğlu, “Bugün itibariyle, devam eden 10 projemizde, toplam 5.000 kişiye istihdam sağladık. Haziran 2019’dan bu yana, 4.000 kişiye istihdam sağlamıştık. Yeni başlayacak projelerle, istihdam sayımız daha da artacak” dedi.

Ekrem İmamoğlu, 2021 yılında projelendirecekleri 2 yeni ve büyük hat için ihaleye çıkacaklarını müjdeledi. İmamoğlu, bu projelerin; “Beylikdüzü – Esenyurt – Sefaköy – İncirli Metro Hattı” ile Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Kağıthane, Beşiktaş, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik dahil 17 ilçede yaşayan İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak HIZRAY olduğunu açıkladı. 

“Pandemi sonrasında şehir içi ulaşımın ‘yeni normallerinin’ çok daha fazla hijyen ve insan odaklı olmak zorunda olacağını görüyoruz” diyen İmamoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: 

“Bugünlerde görülen toplu taşım araçlarından uzaklaşma ve özel araçlarla şehir içinde yolculuk etme eğilimi, pandemi sonrasında değişecek. Çünkü İstanbul gibi metropollerde, ana ulaşım mecrasının raylı sistemlere dayalı toplu taşım olması bir zorunluluktur. Biz, başlattığımız bu büyük hamle ile tüm gücümüzle çalışıyoruz. Artan sağlık hassasiyetlerine paralel olarak, şehrimizde yaşayan her vatandaşın ve İstanbul’a gelecek her bir ziyaretçinin günlük yaşamını yakından ilgilendiren ulaşım alanında doğru ve sağlıklı çözümler geliştirmek için bundan sonra da ortak akılla ve katılımcı modellerle yol alacağız. Toplu taşımada yüzde 18’ler seviyesinde olan raylı sistemin mevcut oranını kısa vadede iki katın üzerine çıkaracağız. Halen inşa etmekte olduğumuz hatları bitirdiğimizde bu oran, yüzde 35 seviyesine ulaşmış olacak. Orta vadede Beylikdüzü Metro Hattı ve HIZRAY’ın hizmete girmesiyle ise, ulaşımdaki raylı sistemlerin oranını yüzde 45’ler seviyesine çıkarmış olacağız."

Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Arzu Önşen ile Bahadır Erdem, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, İBB Meclis üyeleri ve belediye bürokratları katılım gösterdi. 

İstanbul'da 3 yeni metro hattı açılacak!

İstanbul'da bu yıl hangi metro hatları açılacak?

Hangi YHT hattı ne zaman açılacak?


Geri Dön