28 / 03 / 2024

İstanbul'da 50 bin riskli tespit edildi!

İstanbul'da 50 bin riskli tespit edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesine yönelik çalışmalar kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde içinde 1 milyon 250 bin vatandaşın ikamet ettiği 120 bin riskli yapı belirlendi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesine yönelik çalışmalar kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde içerisinde 1 milyon 250 bin vatandaşın ikamet ettiği 120 bin riskli yapı belirlendi. İstanbul'da ise 50 bin riskli yapının tespit edildiği bildirildi. 


AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edindiği bilgilere göre, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik çalışmalar, 6306 sayılı Kanun kapsamında "riskli alan" ve "riskli yapı" olmak üzere 2 ana başlık altında yürütülüyor. 


Türkiye genelinde bu kanun çerçevesinde kentsel dönüşümden etkilenen nüfus büyüklüğü de 3 milyon kişiye ulaşmış durumda.


Bakanlığın "riskli alan"lara ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında şimdiye kadar Türkiye'nin 49 farklı ilinde 186 adet riskli alan belirlendi. Bu alanlarda 220 bin yapı ve bu yapılarda 500 bin bağımsız birim bulunuyor.


Deprem kuşağı açısından çok önemli bir konumda bulunan ve adı olası büyük bir depremle anılan İstanbul'da ise 18 farklı ilçede riskli alanlarda bulunan yapı sayısı 35 bine ulaşırken, bu yapılarda bulunan bağımsız birim sayısının ise 120 bin olduğu belirtiliyor. 


- Türkiye'de 120 bin, İstanbul'da 50 bin riskli yapı tespit edildi 


Riskli yapıların tespitine yönelik çalışmalar ise vatandaşların talebine istinaden Bakanlık tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlar eliyle yürütülüyor. 


Bugüne kadar Türkiye genelinde 120 bin binada riskli yapı tespiti yapılırken, söz konusu yapılar içerisinde daire, dükkan gibi 400 bin bağımsız birimi barındırıyor. Dönüşüm faaliyetleri vatandaşlarca yürütülen bu yapılarda, 1 milyon 250 bin kişi ikamet ediyor. 


 İstanbul'da ise şimdiye kadar tespit edilen riskli yapı sayısı 50 bin. Söz konusu yapılara daire sayısı olarak bakıldığında ise 230 bin bağımsız birim bulunuyor.



AA




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' kapsamında sayısı 140'ı bulan Bakanlar Kurulu kararıyla 48 ilimizde 182 'riskli alan' ilan edildi. Bu alanların toplam büyüklüğü 8.963,81 hektar. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesi'ne göre, içinde kamu mülkiyeti bulunan 21 ilimizde 72 Bakanlar Kumlu kararıyla 77 yerde 8.255,20 hektar büyüklüğünde alan 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan edildi. 



Takvim


Geri Dön