20 / 04 / 2024

İstanbul'da 8 bin dükkan kapatıldı, 24 bin dükkan açıldı!

İstanbul'da 8 bin dükkan kapatıldı, 24 bin dükkan açıldı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul'da 8 bin 100 esnafın dükkan kapattığını ancak 24 binin üzerinde esnafın yeni iş yeri açtığını açıkladı.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanlar Kurulu toplantısında konuşma yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Tüfenkçi,2017'de İstanbul'da 8 bin 100 esnafın dükkanını kapattığını, 24 binin üzerinde esnafın yeni iş yeri açtığını belirtti. 


İflasların olduğunu ve bu nedenle esnafların dükkanlarını kapattığına dair eleştirilerin geldiğini ifade eden Bakan Tüfenkçi, dükkan kapatan esnafın hepsinin iflas etmediğini söyledi. Dükkan kapatanlar arasında yeni şirket kuranlar ile emekli olduğu için dükkan kapatanların olduğunu belirten Tüfenkçi, "Bir kısmı da gerçekten iflas ediyor. İflas etmesi de doğal ancak bunu 'bütün esnaf camiası yok oluyor' gibi algılatmak ne kadar doğru? Bunu sizlerin insafınıza bırakıyorum." dedi. 


Esnaf, finansman, vergi ve sosyal güvenlik başta olmak üzere esnafın birçok alanda önemli kazanımlar elde etti. Esnafa Hazine desteği ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle verilen Halkbank kredilerinde limit artırıldı. 


Eskiden emekli olduktan sonra iş yerini devam ettiren esnafa yüzde 15'lik prim kesintisi yapılıyordu. Ancak Bakan Tüfenkçi bu durumu ortadan kaldırdıklarını açıkladı. 


Geri Dön