19 / 04 / 2024

İstanbul'da daire fiyatları iniyor!

İstanbul'da daire fiyatları iniyor!

İstanbul'da konut fiyatlarının düşmeye başladığı görüldü. İnşaat firmaları 1 milyonluk konutları 650-700 bin liraya satışa çıkardı. Gayrimenkul temsilcileri konu ile ilgili görüşlerini paylaştı.



İstanbul'da kent merkezlerinde metrekaresi 10-12 bin dolara kadara çıkan ev fiyatları düşmeye başladı. Müteahhitlerin bir kısmı yüzde 25-30'lara kadar indirime gitti. 1 milyonluk konutları 650-700 bin liraya kadar geri çekti. Bazı resmi veriler de fiyatların eski hızla artmadığını ortaya çıktı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporuna göre, ev fiyatlarındaki artış oranı Nisan 2015'de yüzde 8,21, mayısta yüzde 8,32 olurken, bu yıl nisan ayında yüzde 7,53'de seyretti. Aylık artışsa yüzde 0,41'den yüzde 0,21'de kaldı. 



 İstanbul da daire fiyatları iniyor!



REIDIN-GYODER verilerine göre ise Mart 2015'te, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,05 olan artış oranı, en son açıklanan Mart 2017 raporunda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,36 artış gösterdi. 


Gayrimenkul sektörünün patronları artış hızı dört yıl önceki seviyenin gerisinde kalan fiyatları yorumladı. Temsilciler, "Fiyatlarda bir balon vardı, şimdi bu iniyor. Asıl olması gereken yere geliyor" diye konuştu.




 İstanbul da daire fiyatları iniyor!

 


Çok fazla yapılan projelerin konutlara erişimini sınırlandığını söyleyen gayrimenkul dünyası "Lüks konut alıcıları zaten alımlarını yaptı. Konutta arz da var, talep de... Bunları buluşturmak için piyasa ihtiyaçlarını iyi okumak gerekiyor. Aylık 2 bin, 2 bin 500 liralık taksiti olan projelerde indirim olmadı mesela. Bu tip konutların geliştirilerek konut ihtiyacı giderilmeli" dedi.


İstanbul da daire fiyatları iniyor!


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, fiyatların aslında asıl olması gereken seviyeye ulaştığını söyledi. Aşa, "Fiyatlarda bir balon olduğunu, bu fiyatlardan satışın mümkün olmadığını ve bu seviyelerden çok az alıcı olduğunu söylüyorduk. 1 milyonun üzerinde satılamayan konut stoku var. Bunu yanında yıllık 500-600 bin yeni alıcı kitlesi oluşuyor. Alıcı ve satıcı olduğu halde satılamıyorsa fiyat noktasında buluşamıyorlar demektir. Arz ve talep var ama fiyat uygun değil. Hedef alıcıyı ve alım gücünü tespit edip buna hitap edecek projeler yapmak lazım. Ancak, inatla lüks konut yapılıyor. 90-100 metrekare aylık 2 bin - 2 bin 500 lira taksitli projeler satılıyor, fakat 10 milyona tekabül eden projeler var. O yüzden tabela fiyatına göre değil, ciddi pazarlıkların olduğu bir piyasa yaşıyoruz. İnşaatçılar piyasayı iyi okumalı'' diye konuştu.



İstanbul da daire fiyatları iniyor!



Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Maraşlı, normal şartlar altında yüzde 20'ye yakın artış beklendiğini, ama indirimlerin ortalamayı indirdiğini belirtti. Maraşlı, şu şekilde devam etti, "Bir kalıcılığı yok bu durumun yine artış devam edecektir. Faizler şimdi yüzde 11-12,5 civarında. Maliyetler artıyor, sektörün artırmak istediği bir rakam var ama uygun ortam lazım. Kimse, tam ortam olmadan artışa gitmek istemiyor, hacim düşer diye. Aslında baktığınızda, piyasa biraz normalleşti. Çünkü, İstanbul içi ve merkezi bölgelerde fiyatlar çok fazla artmıştı. Bu bir balonun sönmesi... Mantıklı fiyatlara satanlar halen yılda yüzde 15-20 kazandırmaya devam ediyorlar. Fakat, şehir içinde hiç bir özelliği olmayan bir daireyi 3 milyona kadar satanlar indirim yaptı. Alakasız çok para isteyenler indirime gitti, şimdi bu balon indi."



İstanbul da daire fiyatları iniyor!



ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, değerlendirmesinde şöyle konuştu; "Konut herkesin en önemli ihtiyacı ve alımları uzun müddet ertelemek imkan dahilinde değildir. Fiyatlar bir seviyeden daha aşağılara düşmemekte, o dönemde çok sıkışmış olan satıcılardan gelen fırsat konutlar hızla el değiştirip piyasadan çekilmekte ve piyasalar normal arz/talep dengelerine yeniden dönmektedirler. Şu anda oluşmuş olan durum, bazı lokasyonlarda ortaya çıkmış olan aşırı fiyat şişkinliğini de tamir etmekte ve anlamsız fiyat yükselmelerini de normalleştirmektedir. Yeni konutlarda oluşan fiyatlar, sürekli bir artış öngörüsü üzerine kurulduğundan dolayı her yapılan proje bir öncesine göre daha yüksek fiyatlı oluyordu. Şu anda bu zincirin geçici de olsa kırıldığını düşünüyorum. Konut ihtiyacı olan kişilerin de bu dönemde almasında yarar görüyorum.''




Karar


Geri Dön