19 / 03 / 2024

İstanbul'da ev almak mı, kirada oturmak mı daha avantajlı?

İstanbul'da ev almak mı, kirada oturmak mı daha avantajlı?

Türkiye’de uzun zamandır ev sahibi olmanın ve kiracı olmanın avantajları karşılaştırılıyor. Alışkanlıklarlar üzerine ev sahibi olmanın her zaman daha avantajlı olduğu görülüyor.



Türkiye’de uzun zamandır ev sahibi olmanın ve kiracı olmanın avantajları karşılaştırılıyor. Ülkedeki genel kanı ve alışkanlıklar uzun yıllardır ev sahibi olmak üzerine oluyor.

Mürekkep Haber'de yer alan habere göre, son yıllarda büyük şehirlerde çok uygun fiyatlara kiralık daireler bulunabiliyor. İstanbul ise büyük şehirler arasında en büyük istisna oluyor. Vatandaşlar kira ödemekten, yüksek kira bedelleri nedeni ile oldukça sıkılmış durumda. 

Vatandaşlar kira ödemekten sıkıldı

Şehrin dışına doğru büyüyen konutlar kira ödemekten sıkılan birçok kişi için alternatif oluyor. Doğru bir araştırmayla İstanbul'da oldukça düşük maliyetli daireler bulunabiliyor. 

İstanbul'da ev almak için doğru zaman mı?

Emlak sektörü 2018 yılında durgun bir yıl geçirdi. Satışı azalan konutlar hızla artan emlak fiyatlarına önemli bir pranga vurdu. Türkiye’de daire almak bu zamanlarda eskisine göre oldukça kolaylaştı. Özellikle İstanbul gibi illerde kış sezonunun da etkisini göstermesi ile konut almak için cazip dönem oluyor. Emlak uzmanları tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda İstanbul’da konut yatırımı yapmak için oldukça uygun zamanlar olduğunu belirtildi. 

Türkiye’nin en pahalı konut ortalamasına sahip olan İstanbul’da şehir dışına yapılan konut fiyatları oldukça uygun. Konut sıkışıklığının yüksek seviyelerde olduğu şehirde belirli aralıklarla şehir dışına doğru imar izni çıkıyor. Yapılan projelerde ev fiyatları başlarda oldukça uygun olurken İstanbul’da yaşanan hızlı büyüme ile konut fiyatları kısa süre içerisinde kendi içerisinde 3 ve 4 seviyelerine çıkabiliyor.

En çok Beylikdüzü'nden ev alınıyor

Araştırmalar sonucunda İstanbul Anadolu yakasında ve sahibinden satılık evlere yöneldiği görülüyor. Kullanıcıların en çok ev sahibi olmakla ilgilendiği şehir ise Beylikdüzü. Vatandaşlarımızın Beylikdüzü’nde bu denli satılık daire aramasının nedeni diğer şehirlere göre daha düşük seçenekler sunması olarak görülüyor. 

4 milyona yakın kiracı var 

Türkiye’de 4 milyona yakın kiracı bulunuyor. Kiracıların yaklaşık 4 milyona yakını ise İstanbul’da yaşıyor. İstanbul konut sahibi olmanın zor olduğu şehirlerden biri olsa bile şehir içinde bulunan fırsatlar insanların konut almasını sağlayabiliyor. Türkiye’de bulunan kiracıların yüzde 20’sinden fazlasının İstanbul’da olması belediyenin daha ucuz konut projeleri sunmak için harekete geçmesine neden oluyor. 

İstanbul’da yakın zamanda belediyenin ortaklığı ile yapılan birçok proje hayata geçecek. Projelerin şehirde bulunan kiracı sayısını hangi yönde etkileyeceği ya da etkilerinin ne kadar hissedilmesi merakla bekleniyor. Birçok firma 1 Milyon civarında kiracının bulunduğu İstanbul’da yaptığı özel Pazar araştırmaları ile yeni konut ve ödeme fırsatları sunuyor.


Geri Dön