27 / 04 / 2024

İstanbul'da ev kiraları yüzde 100'den fazla arttı!

İstanbul'da ev kiraları yüzde 100'den fazla arttı!

Emlakjet, Ağustos 2021 emlak verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; senelik satılık fiyat değişimi sıralamasında yüzde 40 yükselişle İstanbul ilk sırada oldu ve yıllık kiralık fiyat değişimi ise yüzde 105 olarak kaydedildi.



Ayda 50 milyon sayfa görüntülenme sayısına ve 10 milyon ziyaretçi rakamına sahip emlak seri ilan sektöründeki öncü platform Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık emlak ilanından hazırlanan bir veri tabanındaki hareketler çerçevesinde oluşturduğu Ağustos 2021 emlak verilerini yayınladı. Emlakjet Ağustos raporunda ayrıca, çalışanların ev-ofis çalışma düzenleriyle ilgili özel bir araştırma yaptı.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de konut satışları Ağustos 2021'de bir önceki aya göre yüzde 31 yükselerek 141 bin 400'e ulaşırken, satışlar geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 17geriledi. Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında ise konut satışların geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 22 düştüğü belirlendi.  

Okula dönüş dönemi ve artışını sürdüren ev fiyatları etkisiyle kiralıklara artan talep satılıklara artan talebin üzerinde seyrederken, kiralık trendi Ağustos'ta yüzde 47 seviyesinde kaydedildi. Konut arayanların yaklaşık yarısı kiralık arayanlardan meydana gelirken; bu oran 2020'de yüzde 63 satılık ve yüzde 37 kiralık şeklinde belirlenmişti.

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

Çalışanların 3’te 1’i tamamen ofisten çalışıyor

Emlakjet her ay farklı bir konuyu özel olarak değerlendirirken, Ağustos'ta çalışma düzenini araştırdı. Emlakjet’in kullanıcıları arasında gerçekleştirdiği 'Şehre Dönüş Anketi’ne göre, çalışanların üçte birinin tamamen ofisten çalışma düzeninde olduğu belirlenirken, yüzde 28’inin çalışma düzenini kendisinin seçebildiği ortaya koyuldu. Tamamen evden çalışanların ve hibrit çalışma düzenine sahip olanların oranı ise toplamda yüzde 41 olarak belirlendi. Çalışanların üçte biri ise, işindeki çalışma koşullarının değişimi sebebiyle başka bir şehre taşınmayı düşündüğünü ifade etti.

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

Aylık ve yıllık satılık konut fiyat artışında şampiyon İstanbul

Ağustos'ta en çok konut araması gerçekleştirilen ilk beş şehir arasında İstanbul yüzde 24 ile açık ara lider oldu. İstanbul’a en yakın il yüzde 9 ile  İzmir  olarak belirlendi. İzmir’i ise  Ankara  (yüzde 8), Antalya (yüzde 5) ve Bursa (yüzde 4) izledi.

Aynı zamanda İstanbul, aylık ve yıllık satılık ile aylık ve yıllık kiralık fiyat değişimlerinde de lider oldu. İstanbul’da aylık satılık fiyat artışı yüzde 8 olarak belirlenirken, senelik satılık fiyat yükselişi yüzde 40 oldu. İstanbul’da aylık kiralık fiyat yükselişi yüzde 33 olurken, senelik kiralık fiyat artışı ise geçtiğimiz seneye göre ikiye katlandı ve yüzde 105 olarak kaydedildi. Fiyat değişimlerindeki sıralama konut araması yapılan iller sıralaması ile aynı olurken, İzmir’de senelik satılık fiyat artışı yüzde 32, senelik kiralık fiyat yükselişi yüzde 41 oldu. Senelik satılık fiyat artışı (yüzde 10) ve senelik kiralık fiyat yükselişi (yüzde 17) kriterlerinde ise ilk beş il içinde Bursa en son sırada bulundu.

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

İstanbul Sancaktepe, ilk kez en çok konut aranan ilçeler arasında yer aldı

Emlakjet verilerine göre, Ağustos'ta en çok konut aranan ilçe yine Konya’dan Selçuklu olarak belirlenirken, ikinci sırada İstanbul Beylikdüzü yer aldı. Beylikdüzü’nü, Ankara’nın Çankaya, İstanbul’un Sancaktepe ve yine Ankara’nın Keçiören ilçeleri izledi. 

Aylık yüzde 24’lük ve senelik yüzde 47’lik yükselişle, satılık fiyat değişiminde Konya Selçuklu ilk sırada bulunurken, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde aylık yüzde 9 ve senelik yüzde 41 satılık fiyat değişimi kaydedildi. En çok konut aranan ilçeler arasında bulunan İstanbul Sancaktepe ise senelik kiralık fiyat değişiminde yüzde 109’luk yükselişle diğer ilçelerin önüne geçti. Yıllık kiralık fiyat değişiminde Sancaktepe’ye en yakın ilçe yüzde 67’lik yükselişle Ankara’nın Keçiören ilçesi olarak kaydedilirken, Keçiören’i yüzde 60’lık artışla Konya’nın Selçuklu ilçesi takip etti. 

Emlakjet verilerine göre Ağustos'ta en yüksek kira artış oranı kaydedilen 10 ilçe arasında İstanbul’dan 6 ilçe yer alırken, kira artışına göre ilçeler ise şöyle açıklandı: 

Beşiktaş (İstanbul), Mezitli (Mersin), Sarıyer (İstanbul), Kadıköy (İstanbul), Sancaktepe (İstanbul), Çorlu (Tekirdağ), Bakırköy (İstanbul), Bordum (Muğla) Eyüpsultan (İstanbul) ve Fethiye (Antalya) 

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

Ağustos’taki talep artışında en büyük oran yüzde 50 ile 18-24 yaş arası kullanıcılarda

Ağustos ayı verileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Ağustos'ta konut satışlarının bir önceki aya göre yüzde 31 arttığına dikkat çekerken geçtiğimiz senenin aynı ayına göre ise yüzde 17 geride olduğuna vurgu yaptı. Tolga İdikat, “Düşüsün en önemli sebebi ipotekli satışlardaki yüzde 64 azalma olarak görünüyor. Emlakjet’teki aramalarda bir önceki aya göre yüzde 36 artış kaydettik. Bu artış, konuta talebin artarak devam ettiğinin göstergesi. Ağustos ayındaki talep artışı içinde en büyük artış oranı yüzde 50 ile 18-24 yaş arası kullanıcılarda. Öğrencilerin yüz yüze eğitime başlamasını kapsayan Okula Dönüş ve pandemi döneminde yazlık bölgelere akın eden çalışanların büyük şehirlere dönmesi anlamına gelen Şehre Dönüş de talebi besleyen ana maddeler” açıklamasında bulundu.

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

Talep yükselirken hem satılık hem de kiralık fiyatlarındaki yükselişin hız kesmediğinin altını çizen Tolga İdikat, “İstanbul’da yıllık kira artışları yüzde 100 ün üzerinde. Bu ay paylaştığımız en çok kira artışı bulunan 10 ilçe listesinde İstanbul’un 6 ilçesinin bulunması dikkat çekici. Talep çok olsa da TÜİK satış verilerinde gözlemlediğimiz gibi işleme dönme oranı geçen yıla nazaran daha düşük. Mevcut piyasa şartlarında kullanıcıların bütçesine ve taleplerine en uygun evi bulması daha fazla önem kazandı. Emlakjet olarak biz de son kullanıcının arama deneyimini iyileştiren Jet Fırsatlar, Yakınımda Ara ve O Ev Beni bulsun gibi hizmetlerle son kullanıcılara destek oluyoruz ve konut arama deneyimini kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.

İstanbul da ev kiraları yüzde 100 den fazla arttı!

Okula dönüşlerin başlaması ve yaz mevsiminin sona ermesiyle çalışanların şehre dönüşünün konut taleplerini artırdığına vurgu yapan Emlakjet Prestige Plus Üyesi Marka Çekmeköy Gayrimenkul Danışmanlık Yöneticisi İsmail Kaya ise, "Çekmeköy’de lüks, orta üst ve orta segmente hitap eden geniş bir portföyü yönetiyoruz. Gayrimenkul sektöründe son dönemde en büyük sıkıntı kiralık konutlardaki arz yetersizliği. Öte yandan inşaat maliyetlerinde rekor yükselmeler yeni konut üretimini durma noktasına getirdi. Boş kalan ve genç bina sayılacak 1-3 yaş arasındaki binalardaki satılık konut değerleri geçtiğimiz yıla göre önemli oranda artarken, kiralardaki yıllık artış portföyümüzün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Satılıktaki fiyat artışı, kiralık talebini daha yukarı taşıyarak kiralık piyasasındaki arz talep boşluğunu büyüttü. Kiralıklardaki arz problemini besleyen bir diğer etken de memur atamalarının henüz başlamaması. Hem okula dönüş hem şehre dönüş talebini karşılamak için önümüzdeki dönemde müşterilerimizi aradıkları portföylerle buluşturmak için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Kiralık konutlarda fiyat krizi!

Kira zammında yasal sınır nedir? 

Ev kiraları cep yakıyor!


Geri Dön