27 / 04 / 2024

İstanbul'da ihale iptal kararı kaldırılan 4 metro TBMM gündeminde!

İstanbul'da ihale iptal kararı kaldırılan 4 metro TBMM gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'da ihale iptal kararı kaldırılan dört metro projesini meclis gündemine taşıdı..



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'da ihale iptal kararı kaldırılan dört metro projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını talep eden Tekin "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadir Topbaş döneminde onaylanan 76,9 kilometrelik 6 metro hattının toplam 12 milyar 859 milyon liralık ihalesini yaklaşık 2 ay önce iptal etmişti." dedi.

CHP'li Tekin, 19 Şubat 2018'de yeni bir açıklama yapılarak, iptali söz konusu 6 metro ihalesinden 4'ü için iptal kararının ortadan kaldırılması kararının alınmasına ilişkin olarak 6 soru sordu.

Tekin'in soruları

1- Yüklenici firmaların, "kamulaştırmaların hızlı sonuçlanmaması ve Anıtlar Kurulu gibi kuruluşlardan gerekli izinlerin çok çabuk alınmaması" nedeniyle gecikme yaşandığını belirttiğinden hareketle, ihalelerin iptal edilmesine neden olan koşullarda ne gibi değişiklikler yapıldı?

2- Yüklenici firmaların, projeleri geciktirmeleri gerekçe gösterilerek iptal edilen ihalelerin, iptal kararının ortadan kaldırılması kamu zararına neden olmuş mudur? Yüklenici firmalara ekonomik herhangi bir vaatte bulunulmuş mudur?

3- Yüklenici firmalara ödemenin yapılması ya da geç yapılması ve projede yaşanan gecikmeye bağlı olarak, kamu aleyhine bugüne kadar oluşan zararın miktarı nedir?

4- 4 metro ihalesinin iptalinin kaldırılması için yüklenici firmalarla yapılan ek protokolde hangi şartlar ortaya konmuştur?

5- 6 Metro ihalesi, ihaleye ilk sunulduğunda TL cinsinden ne kadara mâl edilmiştir? İhale iptali ortadan kaldırılan 4 ihale için yapılan protokolle ödenmesi gereken miktarda herhangi bir artış yaşanmış mıdır?

6- Metro ihalelerinin hiçbirinin resmi olarak iptal edilmiş gözükmediğine ilişkin iddialar doğru mudur? Eğer doğruysa bu uygulama hangi hukuki gerekçeler referans alınarak yapılmıştır? Hukuka uygun değilse ihale süreci neden hukuksuzluk içerisinde yürütülmektedir?

 


Geri Dön