29 / 03 / 2024

İstanbul’da ileriye yönelik bir milyon nüfuslu şehir kurulacak!

İstanbul’da ileriye yönelik bir milyon nüfuslu şehir kurulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul’da ileriye yönelik bir milyon nüfuslu bir şehir kurmayı planladıklarını belirterek, “Bizim Kayaşehir diye yaptığımız yer, kuracağımız şehrin çekirdeğidir.” dedi






Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  Ekim ayında başlayacak olan afet riski altındaki alanların dönüşümü hakkında bilgi verdi. Bayraktar,  süreçle ilgili çalışmaların devam ettiğini, binaların çetelelerinin çıkartıldığını söyledi. Bayraktar, “Riskli binaların haritalarını çıkarıyoruz. Risk nitelik ve nicelik durumlarını çıkarıyoruz. Bu duruma yönelik yasa mevzuatlarını hazırlıyoruz. Bakanlar Kurulu kararını çıkarıyoruz. Bunlarla beraber, belediyelerle konuşuyoruz. Belediyeleri yasal mevzuata göre hazırlıyoruz” dedi.


2023’te şehirlerimizin çok daha düzenli ve marka şehirler halinde olacağını belirten Bayraktar, dönüşümün sadece afet riski kapsamında bir çalışma olmadığını, salaş, kaçak, mühendislik hizmeti almamış, enerjiyi savuran ve gecekondu gibi ruhsatsız yapılan tüm yapıların realize edileceğini söyledi.


20 YILDAN DAHA ERKEN BİTİLERİLEBİLİR


Sürecin 20 yıldan daha erken bir zamanda bitirmeyi hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, “Uygulamaya Eylül ve Ekim başı gibi başlamayı düşünüyoruz. Bu çerçevede, memleketimizin hayrına çok güzel  bir start vereceğiz.  Belediyelerden müracaatlar var. Kamu kuruluşlarından müracaatlar var. Çok ciddi şekilde ve artan bir hacimde müracaatlar var. Bizim binalarımızı gelin yıkın diye, insanlar bize başvuruda bulunuyorlar. Bu yıkımlara başlamayı, Sayın Başbakan'ımıza teşrif ederse eğer, Sayın Başbakanlığımız' ın vereceği start ile Türkiye’nin herhangi bir yerinden başlatacağız” dedi.


“KAYAŞEHİR DİYE YAPTIĞIMIZ YER YAPACAK OLDUĞUMUZ ŞEHRİN ÇEKİRDEĞİ”


İstanbul’la ilgili de konuşan Bakan Bayraktar, depreme dayanıklı olamayan zeminlerin ıslah edileceğini, zemin emniyetine uygun kararlar alınacağını söyledi.  İleriye yönelik bir milyon nüfuslu bir şehir kurmayı planladıklarını da söyleyen Bayraktar, ilk etapta 500 bin nüfus, arkasından 700 bin, onun da arkasından 1 milyonu bulacak şekilde yeni bir şehre başlanıldığını ifade etti. Bayraktar, “Bizim Kayaşehir diye yaptığımız yer, yapacak olduğumuz şehrin çekirdeği durumundadır. O çekirdeği genişleteceğiz. O şehrin çalışmalarına süratle başlıyoruz” diye konuştu. Bayraktar ayrıca, Anadolu yakasında, hâlihazırda yer arayışlarının devam ettiğini sözlerine ekledi.  


Geri Dön