19 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

Önceki gün "Gayrimenkul Sektör Seminerleri"ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  İstanbul'da kentsel dönüşüm sürecinin başladığını açıkladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki gün  Ankara  Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü tarafından Şevket Aziz Kansu binasında düzenlenen "Gayrimenkul Sektör Seminerleri"ne katıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kurum, kentsel dönüşüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kentsel dönüşümü de terörle mücadele kadar önemsediklerini anlatan Kurum, bu çerçevede 2012'de Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığını anımsattı.

İstanbul da kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

Bakan Kurum, kentsel dönüşümü, "deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü, sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü, tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü, sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü, tarım köy projeleriyle kırsal dönüşüm ve modern otopark alanları üretimi" olmak üzere 6 başlıkta yaptıklarını dile getirdi. 

Bu projeleri yaparken, "yerinde dönüşüm", "gönüllü dönüşüm" ve "hızlı dönüşüm" prensipleriyle hareket ettiklerine işaret eden Kurum, bu kapsamda son 19 yılda çok önemli projelere imza attıklarını söyledi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle de 1 milyon sosyal konut yaptıklarını anımsatan Kurum, millet bahçeleri, tarihi kent meydanlarında yapılan dönüşüm projelerini ve Karadeniz'de sel ve taşkın riski altındaki binalarda yaptıkları çalışmaları anımsattı.  

Karadeniz Bölgesinde 15 bin bağımsız bölümden oluşan rezerv konutlar ürettiklerini de aktaran Kurum, bu kapsamdaki eylem planlarını yayınladıklarını belirtti.

"İstanbul'da 117 bin konutun dönüşüm sürecini başlattık" 

Kurum, İstanbul özelinde de yaptıkları kentsel dönüşüm projelerine ilişkin "İstanbul'da 117 bin konutun dönüşüm sürecini başlattık. Bu da önemli bir süreç bizim için. 2012 yılından bugüne kadar da 74 bin binayı, yani 381 bin bağımsız bölümü İstanbul'umuzda kentsel dönüşüme tabi tuttuk ve yenilenme sürecini başlattık. Şu an sahada devam eden 117 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz var." bilgisini aktardı.

Deprem sonrası Elazığ, Malatya ve İzmir'de yapılan çalışmaları da anımsatan Kurum, Elazığ ve Malatya'da 25 bin bağımsız bölümden oluşan bir proje yürüttüklerini söyledi.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından Elazığ'da 8 bin 400, Malatya'da 1300 konutu bitirdiklerini aktaran Kurum, İzmir'e de 5 bin konut ürettiklerini ve 7 ay sonra konut teslimine başlayacaklarını anlattı.

İstanbul da kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

Kurum, Elazığ depremi sonrası depremzedelerin yaşadıklarını anlattığı tanıtım filmini gösterdi. Filmin ardından duygulandığı gözlenen Bakan Kurum, bu acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

"Elimden geleni yaptım ama yeterli mi?" 

İnsanların en güzeli, en iyiyi hak ettiğini vurgulayan Kurum, şunları söyledi:

"Burada el birliği içerisinde bu dönüşüm sürecini sağlamak, hep birlikte, birlik beraberlik içerisinde hareket etmek, siyaset üstü bir mesele olarak görmek zorundayız. Bu acıları tekrar yaşamamak adına bu kararlılığı hep birlikte göstermek zorundayız. Orada o insanları görmek, acısına ortak olmak, öyle veya böyle sonuçta bu işi yapan biri olarak sorumluluk hissediyorsunuz, 'elimden geleni yaptım ama yeterli mi? Vatandaşımız bu işin içine tam anlayışla girmiş mi? Belediyelerimiz tam bir bakış açısıyla destek veriyor mu' gibi sorular da aklımıza geliyor. Biz Bakanlık olarak tüm destekleri vermeye hazırız. Bugüne kadar verdik, bundan sonra da kararlı bir şekilde bu destekleri vereceğiz. Vatandaşlarımızın da talepleri, rızaları çerçevesinde bu projeleri yapacağız. El birliği içerisinde Türkiyemizdeki o kötü konut stokunu dönüştüreceğiz. Bu konuda kararlıyız. Hakikaten bu işi yapacaksak bu görevlere gelelim, bu işi yapacaksak bu makamlarda oturalım ve eğer bu eğitimi aldıysak bunun karşılığını da verelim. Topyekun tüm milletimizi kentsel dönüşüme davet ediyorum."

İstanbul da kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm için yaklaşık 45 milyar liralık bir kaynak gerektiğini söyleyerekvatandaşlara TOKİ, Emlak Konut GYO, Emlak Katılım Bankası eliyle yapılan düzenlemeler ve kredilere ilişkin destekleri anlattı.

Salgının ardından şehirlerin ne olacağı başlığına dikkati çeken Kurum, vatandaşların artık doğa ile iç içe yaşamak istediğini vurguladı.

İstanbul'da riskli yapılar adresleniyor!


Geri Dön