28 / 03 / 2024

Yenisahra'da da kentsel dönüşüm hareketliliği başladı!

Yenisahra'da da kentsel dönüşüm hareketliliği başladı!

İstanbul Anadolu Yakasında Fikirtepe'nin ardından Yenisahra'da da kentsel dönüşüm hareketliliği başladı. DKY İnşaat, Tahicioğlu Gayrimenkul, Güneri İnşaat, Ege Yapı ve Platin Group hak sahipleriyle masaya oturdu...



İstanbul Anadolu Yakasında Fikirtepe'nin ardından Yenisahra'da da kentsel dönüşüm hareketliliği başladı. DKY İnşaat, Tahicioğlu Gayrimenkul, Güneri İnşaat, Ege Yapı ve Platin Group hak sahipleriyle masaya oturdu. 


İSTANBUL Finans Merkezi'nin E5 üzerinde giriş kapısı olarak nitelendirilen Yenisahra'nın yeni imar planları hazır, istanbul Biiyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 14 Aralık 2012 tarihinde Yenisahra ve Barbaros Mahallesi için hazırladığı 1/5000'lik imar planları askıya çıktı. Hak sahiplerinin itirazları tamamlandıktan sonra Alaşehir Belediyesi'nin 1/1000'lik imar planlarını hazırlaması bekleniyor. Kentsel dönüşümün başlaması için açıklanan emsal değerler bile bölgeye inşaat firmalarını çekmeye yetti. Beş inşaat firması daha şimdiden hak sahiplerine projelerini anlatarak ikna etmek için uğraşıyor. 


ÖZENDİRİCİ YENİ İMAR PLANI 

Onaylanan 1/5000'lik imar planına göre bölgede yapılacak yeni inşaatlarda uygulanacak emsal oranları belli oldu. Parsellerin birleşmesini özendiren yeni imar planı, hak sahiplerine daha yüksek.


Emsal oranları veriyor. 400 metrekarenin altındaki arsalarda 1.25 olarak belirlenen emsal oranları, arsaların birleşmesi ile kademeli olarak artıyor. 400-1.000 metrekare arasındaki arsalara yüzde 1.50, 1.000-3.000 metrekare arasındaki arazilerde yüzde 2.00 ve 3.000 metrekarenin üzerindeki arazilerde ise yüzde 2.5 emsal verilmiş. Emsal oranlarının kademeli olarak artmasının anlamı ise şu: Birleşerek büyük parseller elde eden hak sahipleri. araziye 15 katlı binalar inşa edebilecek. 


İstanbul'un outlet bölgesi 

İstanbul Ataşehir'in bir mahallesi olan Yenisahra, 2008 yılına kadar Kadıköy'e bağlıydı. İstanbul'un her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen semt, D100 ve TEM otobanına da çok yakın. İstanbul'un yeni outlet bölgesi olan Yenisahra, E-5 Göztepe köprüsü ile Real Süpermarket arasından başlayarak üçgen bir şekilde kuzeye doğru uzanıyor. Üsküdar'ın Örnek ve Esat Paşa mahalleleri ile Ümraniye'nin Mustafa Kemal Paşa Mahallesi ve Kadıköy'ün Merpenköy, Sahra-i Cedit semtlerine komşu olan Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'nde, 16 cadde ve 74 sokak bulunuyor. 


Ali DUMANKAYA / DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı "Yeni projelere odaklandık" Yeni dönemde bizim en çok odaklandığımız alan kentsel dönüşüm. Bu alanda ciddi projeler üzerinde çalışıyoruz. Kentsel dönüşümde mahalle konsepti oluşturmak istiyoruz. 

Yaşanılır mahalleler inşa edeceğiz, yaşayan caddeler kuracağız. Esnafa bu yeni yapıların içinde yer vereceğiz. Dış alanların halka açık olmasını sağlayacağız. Avlu içinde ise özel alanlar oluşturacağız. Doğal yaşam ve sosyal aktiviteler, kamusal alanlar, okul, dini mekanlar vs, bunların hepsi düşünülecek. Farklı plan ve çalışmalar yapıyoruz. Yenisahra projesi için önemli mesafeler kat ettik ve çalışmalarımızın sonucunu almaya başladık. 


Adana Dostlar'da görüşmeye başladığımız hak sahiplerinden projeye katılmayı kabul edenler, noter huzurunda imzalarını attı. Yüksek oranlara sıcak bakmıyoruz. Hak sahipleri ile yüzde 50 üzerinden anlaşma yapıyoruz. Çalışma yaptığımız bölgelerde 750 TL olarak belirlediğimiz kira anlaşması yardımını, bir ay sonra 850 TL'ye çıkardık. 



İTİRAZ SÜRESİ BİTTİ 


Yenisahra ve Barbaros Mahallesi için hazırlanan ve askıya çıkan 1/5000'lik Nazım İmar Planı'nda mağdur olan hak sahipleri de var. Arazisi yeşil alanda kalan veya yol için ayrılan, kültür merkezi ve cami alanına giren hak sahipleri sıkıntılı. "Bu tip alanlarda Düzenleme Ortaklık Payı ya da imar transfer hakkı dediğimiz işlemlerde sıkıntı var" diyen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, hak sahiplerinin bu konularla ilgili itirazlarını bireysel olarak yapmaları gerektiğini söylüyor. lBB'nin hazırladığı 1/5000'lik plana itiraz süresi dört ay önce bitti. Şimdi Ataşehir Belediye'sinin 1/1000'lik planları hazırlaması bekleniyor. 


"BİR YIL İÇİNDE BAŞLARIZ" 


Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'ni kapsayan 1/5000'lik Nazım İmar Planı hazırlanır hazırlanmaz, kentsel dönüşüm projeleri için inşaat firmaları da harekete geçti. İbrahim Dumankaya Holding'e bağlı DKY İnşaat, Tahincioğlu Gayrimenkul, Platin Group ve Ege Yapı Yenisahra'da, Güneri İnşaat ise Barbaros Mahallesi'nde hak sahipleri ile görüşmelere ve sözleşme yapmaya başladı. 

Yenisahra'da çalışmalarına hız veren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Bugüne kadar çok sayıda hak sahibi ile görüştük. İnsanlar gelip evlerini bize vermek istiyor. 


Bölgede inşa edeceğimiz kentsel dönüşüm projesini, 90 dönümden 120 dönüme çıkarmayı planlıyoruz" eliyor. Dumankaya, şimdilik 94 bin metrekarelik alanda 20 bin metrekarelik beş etap olarak planladıkları Yenisahra Kentsel Dönüşüm Projesi için önümüzdeki altı ay içinde hak sahiplerinden imza toplayacaklarını ve projeye de en geç bir yıl içinde başlayacaklarını açıkladı. 


ARAZİ TOPLUYORLAR 


Yenisahra'da düğmeye basan bir diğer inşaat şirketi olan Tahincioğlu Gayrimenkul ise Metro Toptancı Market'in arkasındaki mahallede bir ofis açarak hak sahipleri ile görüşmelere başladı. Yenisahra'da Metro Toptancı Market'in bitişiğindeki 40 dönümlük arazi için Şahlanoğlu Ailesi ile kat karşılığı anlaşan firma, projeyi genişletmek için çevresindeki hak sahipleriyle da pazarlığını sürdürüyor. Araziye karma bir proje yapmayı planladıklarını ifade eden Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı özcan Tahincioğlu, üç yıl içinde diğer projelerle birlikte gayrimenkule 700 milyon dolar yatıracaklarını söylüyor. 


Bölgede arazi toplayan bir başka inşaat şirketi de Platin Group. Şirket, Tahincioğlu İrtibat Bürosu'nun karşısından Dumankaya İkon'un bulunduğu yola kadar olan bölgede "Platin Grup Kentsel Dönüşüm Proje Alanı" tabelaları asmış. Platin Group'un proje alanının hemen öncesinde de "Ege Yapı Proje Alanıdır" tabelalarını görmek mümkün. Ataşehir'de Barbaros Mahallesi'nde hak sahipleriyle uzlaşma sağlayan bir diğer şirket de Güneri inşaat. 


Geçtiğimiz aylarda mülk sahipleri ile bir araya gelen firma, bir yılı aşkın Mustafa KARABULUT/Reha Medin Emlak Broker'ı "İnşaat firmaları önce bizimle irtibata geçmeli" Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'nde mülk sahipleriyle görüşen firmalar var. 'Tapusuz arazilere bile tapu alırız" diyerek insanları ikna etmeye çalışıyorlar. İnşaat firmaları kentsel dönüşüm bölgelerinde I önce emlakçılarla görüşseler daha hızlı yol alırlar. Bu bölgede çok yeşil alan var. Yeni hazırlanan 1/5000'lik imar planında çok donatı alanı ayrılmış. Bizim içinde bulunduğumuz ofis bile tapusu elimizde olmasına rağmen otopark alanı olarak görünüyor. Belediye yetkilileri ise bilgi vermekten kaçınıyor. Bir yıl önce 9 milyon TL'ye yer sattığım bir müşterinin arsasından şimdi yol geçiyor. Şimdi o arazi 3 milyon TL bile etmez. Bir süredir mahalle sakinleriyle görüşmeler yapıyor. Geçtiğimiz mart ayında iki günde 45 hak sahibine imza attıran firma, proje için düğmeye bastı. Bölge için Acarcity Ataşehir projesini geliştiren şirket, burada modern, çevresinde her türlü sosyal ve kültürel alanların yer aldığı, yeşilin ve huzurun hakim olduğu bir mekan yaratmyı planlıyor. 


"Barbaros Mahallesi'ndeki diğer hak sahipleri de imza attıkça Acarcity Ataşehir projesinde yer alacaklar" diyen Güneri İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güneri, konul alanı olarak belirlenen alanın konut ve ticari alan olması için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor. Teknik Yapfnın inşaatının bittiği yerden başlayan Acarcity Ataşehir projesi, Örnek Mahallesi'ne çıkan yoldan Yenisahra Futbol Sahası'na kadar uzanan yaklaşık 129 dönümlük alan üzerinde gerçekleştirilecek. 


ARSA FİYATLARI DEĞİŞKEN 


Yenisahra ve Barbaros Mahallesi'nde satılık arsa ve arazi bulmak da mümkün. Arsa ve arazilerin metrekare fiyatları ise konumuna göre değişiyor. Ara sokaklarda arsaların metrekare fiyatı 3 ile 5 bin TL arasında. Ana caddelerde ise arsaların metrekare fiyatı 6-7 bin TL'ye kadar çıkıyor. E5'e yakın olan Palladiunr un arkasındaki caddede ise metrekare fiyatları 15 bin TL'yi buluyor. 


BÜLENT EKİMCİ/PARA


Geri Dön