28 / 03 / 2024

İstanbul'da ofis kiralamaları bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 arttı!

İstanbul'da ofis kiralamaları bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 arttı!

Gayrimenkulün her alanında müşterilerine stratejik hizmet sunan dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2014’ün ilk çeyreğini değerlendirdiği raporunu yayımladı. aştı. Ofis kiralamaları bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 arttı.



Hazırladığı 3 aylık ve yıllık raporlarla ekonominin ve gayrimenkul sektörünün nabzını tutan Cushman&Wakefield, 2014 yılının ilk çeyrek raporunu yayımladı. Rapora göre, bilhassa Levent, Maslak ve Zincirlikuyu hattındaki artışla birlikte İstanbul’un A sınıfı ofis arzı 3,5 milyon metrekareye ulaştı. Ofis kiralamaları da bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 arttı. 


Gayrimenkulün her alanında müşterilerine stratejik hizmet sunan dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2014’ün ilk çeyreğini değerlendirdiği raporunu yayımladı. 


Ekonomi, ofis, perakende ve sanayi pazarlarını ayrı başlıklar halinde değerlendiren Cushman&Wakefield uzmanları, 2014’ün ilk yarısında, ekonomideki yavaşlamanın sürdüğünü ancak ihracatçıların Türk lirasındaki değer kaybından fayda sağladığını ortaya koydu. Rapora göre; dış ticaret artışıyla Şubat 2014’te dış ticaret açığı 2012 yılının sonlarından bu yana en düşük seviyeyi gördü. 


İlk çeyrekte ofis kiralamaları bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 arttı

Çeyrek rapor ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, MİA Bölgesi olarak adlandırılan Maslak, Levent, Zincirlikuyu hattındaki yeni ofis alanları ile birlikte İstanbul’un A sınıfı ofis arzının 3,5 milyon metrekareye ulaştığını belirtti. 


Gönden, ofis pazarına ilişkin değerlendirmesinde ilk çeyrekte, özellikle ön kiralamaların artığını vurguladı. “Yılın ilk 3 ayında, özellikle ön kiralamaların yoğunlukta olduğu 108.600 metrekare kiralama işlemi gerçekleşmiş olup bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında %7 artış kaydetmiştir.” diyen Tuğra Gönden, ofis sektörünün ve inşaat faaliyetlerinin giderek artan olumlu performansının zaman içinde yatırım aktivitelerini de hareketlendireceğini öngördüklerini belirtti. 


Perakende pazarı ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü

Rapora göre, yılın ilk çeyreğinde perakende pazarında da artış kaydedildi. Cushman&Wakefield Genel Müdürü Toğrul Gönden ilk 3 aylık değerlendirmeye ilişkin; “İlk çeyrekte perakende satışları yıllık bazda %7 büyüme kaydetti. Yeni markaların pazara girmesi ile hem cadde hem de AVM’lerde canlılık sürdü. Bu çeyrekte Brook Brothers ve Apple Türkiye’deki ilk mağazalarını Zorlu Center’da, Danimarkalı ayakkabı markası Ecco da Forum Marmara ve Forum İstanbul’da mağaza açtı. Geçtiğimiz hafta açılan Mall of İstanbul ve önümüzdeki günlerde açılacak olan Özdilek Park İstanbul ile gelecek dönemde büyümeye devam edecektir” dedi. 


Perakende pazarına 155 bin metrekare yeni arz eklendi

Hard Rock Café, Stefano Ricci ve Bobbi Brown markalarının da caddelerde mağaza açtığını vurgulayan Gönden, sözlerine şöyle devam etti; “İlk çeyrekte üç yeni alışveriş merkezi ve bir genişletme projesi pazara sunuldu. İstwest Meydan, Canpark Ümraniye ve  Ankara  ACity Outlet genişletme projesi dahil yaklaşık 155 bin m2 yeni arz pazara eklendi. İstanbul’da Akasya Acıbadem Alışveriş Merkezi, Kidzania, Hamleys, Hackett, Victoria Secret ve Crate & Barrel gibi yeni markaların Türkiye’ye girmesi ile ilgi odağı oldu.” 

Sanayi pazarında lojistik kiralamaları dikkat çekiyor


Rapora göre, ilk çeyrekte İstanbul’da yaklaşık 40 bin metrekare depo kiralama işlemi gerçekleştirildi. Kiralamalarda lojistik pazarının daha aktif olması dikkat çekici olarak yorumlandı.


Geri Dön