29 / 03 / 2024

İstanbul'da trafik yoğunluğunun sebebi yeni konut projeleri!

İstanbul'da trafik yoğunluğunun sebebi yeni konut projeleri!

Son 5 yılda yoldaki araç sayısı yüzde 20 artınca eve gidiş süresi de ortalama 30 dakika daha uzadı. 2017 yılına kadar 80 bin yeni konut kentin iki yakasında yükselecek ancak yeni yollar yapılmazsa bu trafik çilesi daha da artacak demek...



Megakent İstanbul'da yeni yapılaşmanın olduğu bölgelerdeki trafik çilesi rakamlarla kanıtlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) verilerine göre şehrin gelişim bölgelerindeki araç sayısının meydana getirdiği trafikte 5 yıl öncesine göre yüzde 20'ye varan artışlar yaşandı. İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında gösterilen bölgelerdeki konut artışı, yollar aynı kalınca oturanlar için adeta 'trafik çilesi'ne dönüştü. Araçlarıyla evlerine gitmeye çalışanlar için eve varış süresi 5 yıl önceye göre özellikle akşam saatleri 20 ile 40 dakika daha uzadı. Yani eskiden evine 1 saatte giden için süre artık 1.5 saati aştı. Avrupa ve Anadolu yakasında 2017 yılına kadar hayata geçirilecek yeni 80 bin konutla birlikte araç trafiği de artacağı için altyapı yatırımlarının ne kadar elzem olduğu ortaya çıkıyor.


HER YIL YÜZDE 5 ARTTI


Gelişmekte olan bölgelere ulaşımı sağlayan yolların yıllık rakamlarına bakıldığında her yıl ortalama olarak yüzde 5 oranında artış yaşandığı görülüyor. Buradan hareketle konut projelerinin bulunduğu bölgelere yönelik araç geçişi, yeni altyapı yatırımının yapılmaması halinde çilenin devamına neden olacak.


5 yıllık araç geçişi ortalaması Boğaziçi Köprüsü'nde yüzde 1.4, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde ise yüzde 4.6 oranında gelişme gösterirken, gelişim bölgeleri olarak gösterilen Samandıra- Kurtköy hattında yüzde 31'lik artış meydana geldi.


Buradan geçen günlük araç sayısı 97 binlerden 128 bine çıktı. Bölgedeki konut gelişimine bakıldığında bir diğer popüler yerleşim bölgesi Ispartakule- Mahmutbey arasında ise günlük araç geçişi 127 binden yüzde 23'lük artışla 156 bine ulaştıği görülüyor. 200 konut ve üzerindeki konut projelerine yönelik yaptığımız araştırmaya göre İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında planlı yerleşimin adresleri olarak gösterilen bölgelerde gelecek 2 yıl içerisinde 80 bin 272 konut hayata geçirilecek. 


Avrupa Yakası'nda Bahçeşehir, Ispartakule, Hadımköy, Halkalı ve Esenyurt'ta 2 yıl içerisinde 49 bin 652, Sancaktepe, Tuzla, Kurtköy, Kartal ve Maltepe'den oluşan Anadolu Yakası konut gelişim bölgelerinde ise 30 bin 620 konut en geç 2017 yılına kadar sahipleriyle buluşacak. Buna yeni açıklanacak projeler ve 200 konutun altındakiler de eklendiğinde trafik sorunu içinden çıkılmaz hale gelecek.


2 KÖPRÜDEN 2 MİLYAR TL GELDİ


KGM verilerine göre 2001-2013 arasında İstanbul'un iki köprüsü Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet'ten geçen araçların oluşturduğu toplam gelir 1.7 milyar liraya ulaştı. Bu yılın ilk dokuz ayında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nden 112.2 milyon araç geçti. İki köprüden elde edilen gelir ise ilk 9 ayda 173 milyon lira oldu.Yani iki köprüden gelen para 2001'den bu yana 2 milyar liraya yaklaştı.


GELİRDE KÖPRÜLERİ AŞTI


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan ardından da teklif düşük bulunduğu için iptal edilen köprü ve otoyol ihalesi sürecinde açıklanan rakamlar İstanbul için trafiğin yoğun olduğu bölgelerde adeta altın yumurtlayan tavuk olduğunu ortaya koyuyor. ÖİB'nin ihale şartnamesinde yer alan bilgiye göre 2011 yılında 58.5 milyon aracın geçtiği Kınalı-Mahmutbey Otoyolu'ndan elde edilen gelir 128.7 milyon lira düzeyinde. Aynı yıl Boğaziçi Köprüsü'nden elde edilen gelirin 114.9 milyon lira olduğu düşünüldüğünde Mahmutbey Gişeleri'nin köprüleri çoktan solladığı görülüyor.


EN BÜYÜK ARTIŞ YENİ PROJELERİN OLDUĞU NOKTALARDA


KGM'nin verileri gösteriyor ki araç trafiğindeki en büyük artış büyük projelerin yükseldiği bölgelerde. Son yıllarda arka arkaya projelerin yükseldiği Samandıra- Kurtköy arasındaki trafik yoğunluğu 5 yılda yüzde 31 ile rekor düzeyde arttı. Yine Ispartakule-Mahmutbey arasında trafik yoğunluğu yüzde 23 yukarı çıktı.


Sabah Gazetesi


Geri Dön