28 / 03 / 2024

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarında asbest tehlikesi!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarında asbest tehlikesi!

İstanbul'da hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi dahilinde 1300 binanın yıkımı tamamlandı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, kentsel dönüşüm çalışmalarında asbeste yönelik önlem alınmadığını dile getirdi.



Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, 2014 senesinde kentsel dönüşümün başladığı İstanbul Fikirtepe ve çevresindeki binaların yıkımı öncesinde asbest ve benzeri tehlikeli madde envanter çalışması yapılıp yapılmadığına yönelik İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne soru yöneltmişti. Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ensari'ye 18 Mayıs 2018 tarihinde gönderilen cevapta “Yıkılacak binaların asbest ve benzeri malzemelerden temizlenmeden ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmemektedir” denilmisti. 

 İstanbul daki kentsel dönüşüm çalışmalarında asbest tehlikesi!

Konuya ilişkin yeni bir değerlendirmede bulunan Ensari, İl Müdürlüğü'nün bu açıklamasına yönelik Fikirtepe’deki bin 300 binanın önlem alınmadan yıkıldığını söyleyerek “Görüyoruz ki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı asbest kontrolü aldırmadan büyük tehlike oluşturuyor” dedi. Ensari, Bakanlığın kendilerine verdiği cevabı hatırlatarak"Yıllardır bakanlığın kendisi ve ilgili belediyeler, derneğimizin uyarılarına aldırmadan kentsel dönüşümün kansere dönüşmesine göz yummaktadır” diye konuştu. Asbeste maruz kalmanin tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açtığını vurgulayan ASUD Başkanı “Ne yazık ki Türkiye'de ölümü solutmaya devam ediyorlar. Gelecekte ‘asbest suçluları' olarak yargılanmalarını istemediğimiz başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Esnari, ASUD adına Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı bilgi edinme başvurusunda şunları söyledi: “Asbest maruziyeti sonucu hava yoluyla insanların sağlığını riske sokacak ve kanser hastalığına sebebiyet verecek risklerin, yıkım öncesi yapılacak teknik incelemeler sonucu önlenmesi mümkündür. Yıkımına ilgili makamlarca onay verilmiş bir yapıda asbest ve benzeri tehlikeli maddelerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi, yıkımda tehlikeli madde maruziyetinin önlenmesi adına sürecin ilk ve en önemli adımını oluşturmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında olsun ya da olmasın yıkılacak tüm yapıların yıkılmadan önce ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde asbest ölçme ve numune alma işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Çalışmalar neticesinde binanın tamamen tehlikeli maddelerden arındırılması halinde yıkımına geçilmesi önem arz etmektedir. İstanbul ili Kadıköy ilçesi Fikirtepe ve çevresi 27 Ocak 2014 tarihi itibarıyla kentsel dönüşüm kapsamına alınmış olup, dönemsel olarak eski binaların yıkılmasına devam edilmektedir."

Kentsel dönüşüm kapsamında binalar nasıl yıkılmalı?


Geri Dön