23 / 04 / 2024

İstanbul'daki tam teşekküllü hastaneler neden satılıyor?

İstanbul'daki tam teşekküllü hastaneler neden satılıyor?

İstanbul'da gazete ilanı ile çeşitli semtlerde bulunan tam teşekküllü hastanelerin satışa sunulduğu belirtilmişti. Peki bu hastaneler neden satılıyor?



İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yer alan ve tam teşekküllü şekilde hizmet sunan hastaneler satışa sunulmuştu Satılık ilanı bir gazetede yayımlandı. Satışın neden yapıldığı ve hangi hastanelerin satışa sunulduğu gizli tutuluyor. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Emin Çölaşan, bugünkü köşesinde İstanbul'da gazete ilanı ile satışa sunulan tam teşekküllü hastaneleri yazdı. Çölaşan, konuya ilişkin Gazeteci ve sağlık sorunları uzmanı Coşkun Bel'in yazdığı mektubu paylaştı...

İşte Emin Çölaşan'ın 'Şu bizim satılık hastaneler' başlıklı yazısı...

Sevgili okurlarım, birkaç gün önce burada “Satılık hastaneler” başlığı ile bir yazım çıkmıştı. İstanbul'un çeşitli bölgelerinde tam teşekküllü hastaneler satılıktı.

Gazetelerde tam sayfa çıkan ilanlarda ayrıca şu ifadeler yer alıyordu:

“Gayrimenkul takası değerlendirilir. Satın alma teklifleri grup veya tekli olarak da alınmaktadır.”

Peki ama hangi hastanelerdi bu satışa çıkarılanlar?

Herhalde devlet veya üniversite hastaneleri olamazdı. O halde geriye bazı özel hastaneler kalıyordu. Ama öyle sıradan olanlar değil, ‘tam teşekküllü' olanlar…

Satışa hangilerinin çıkarıldığını bilemiyorum. Öğrenmem mümkün olmadı. Özellikle gizli tutuyorlar.

İstanbul daki tam teşekküllü hastaneler neden satılıyor?

★★★

Bu sorunun yanıtını bilen sağlıkçılar ve hastane sahipleri derseniz, onların konuşması zaten mümkün olmadı…

Ancak kulağımıza gelen bazı fısıltılar eğer doğru ise, bu mal satışını yapanlar yetkili ve korkutucu birileri tarafından aranıp bir miktar fırçalanmışlar:

“Siz ne yaptığınızı sanıyorsunuz? Bu ortamda satılık hastaneler diye ilanlar verilir mi? Satılacak olsa bile alıcıyla satıcı sessizce bir araya gelip anlaşır ve iş kamuoyuna yansıtılmadan biter…”

★★★

Gazeteci arkadaşımız, sağlık sorunları uzmanı Coşkun Bel'den dün aldığım mektubu sizlere aynen iletiyorum.

“Merhaba Emin Ağabey.

Yaklaşık 35 yıldır ülkemizin sağlık sistemini mercek altına alan bir gazeteciyim. Ülkenin sağlık sorunlarını, uzun yıllar sağlık köşe yazarı olarak görev yapmaktan onur duyduğum Gözcü ve Sözcü gazetelerinde yer alan köşemde dile getirdim…

“Satılık Hastaneler” başlıklı yazınızı ilgiyle okudum…

Son 18 yılda özel hastane sayılarında patlama yaşandı. 2001 yılında Sağlık Bakanlığı'na ait hastane sayısı 751 iken, özel hastane sayısı sadece 239'du. Günümüzde ise özel hastane sayısı 600'e yaklaşırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane sayısına son 18 yılda 144 adet yeni hastane eklenerek, bu sayı 895'e çıktı. Son 18 yılda özel hastane sayısında yüzde 300'e yakın bir artış gözlenmiştir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane sayısındaki artış çok düşük düzeylerde kalmıştır. Büyük şehirlerde faaliyet gösteren özel hastane sayıları ise kamu hastane sayılarının kat ve kat üzerindedir…

İstanbul'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı 54 hastanede sağlık hizmeti veriliyor. İstanbul'da faaliyette bulunan özel hastane sayısı 165.

2020 yılı özel hastaneler için mali açıdan çok zor bir yıl olmuştur.

Acil vakalar dışında özel hastanelere olan hasta müracaatları çok düşük seviyelerde kalmıştır.

Batma noktasına gelen ve borcunu çeviremeyen özel hastaneler işte bu nedenle satışa çıkarıldı.

İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki hastaneler satışa çıkarıldı!


Geri Dön