27 / 04 / 2024

İstanbul'daki yapılaşma İstanbul'u yaşanmaz hale getirdi!

İstanbul'daki yapılaşma İstanbul'u yaşanmaz hale getirdi!

Türkiye'de Tasarım Vakfı'nın kurucusu Faruk Malhan, "İstanbul’daki yapılaşma İstanbul’u yaşanmaz hale getirdi. Bu yapılaşmayla birlikte trafik herkesi bitiriyor. Oysa İstanbul çok değerli bir şehir." ifadelerini kullandı.



Hürriyet Gazetesi'nden Elif Ergu, "Cumartesi Sohbetleri" bölümünde bugün Türkiye'de Tasarım Vakfı'nın kurucusu Faruk Malhan’la "Ekonomi'de ve Kent’te İnovasyon" üzerine konuştu. İşte o röportaj...

 

İstanbul daki yapılaşma İstanbul u yaşanmaz hale getirdi!


Geçen ay İstanbul Unesco tarafından Tasarım şehri ilan edildi, yaratıcı kentler arasına alındı… Bunu değerlendirebiliyor mu İstanbul?
Unesco’nun bu seçiminin ardından İstanbul’un her metrekaresinin değeri arttı. Bunun farkına varmalıyız. Bunu değerlendirip her aya, haftaya tasarımın odakta olduğu işler, etkinlikler yapmalıyız.


Sizin İstanbul’un simgesi olabilecek bir öneriniz olmuştı değil mi?
Haliç için Leonardo’nun çizmiş olduğu köprüyü İstanbul’a kazandırmak adına girişimlerde bulunmuş, konuyu gündeme taşıyabilecek bir film yapımına destek vermiş, Büyükşehir Başkanlığı ve Başbakanlık gündemine sunmuştuk. Bu proje küresel bir proje idi, açılımında Leonardo’nun çizimleri ve maketi hiza alınıp bir uluslararası mimarlık yarışması öngörülmüş, bir mevzi imar plan çalışması ile kentsel tasarıma alınması, köprünün Haliç’in iki yakasına basan ayakları ve alanlarıyla trafikten arındırılması, İstanbul’un yaratıcı ekonomilerine, kültür endüstrilerine kazandırılması teklif edilmişti. Gerçekleşemedi.

 

İstanbul daki yapılaşma İstanbul u yaşanmaz hale getirdi!


Leonardo Da Vinci’nin böyle bir çizimi mi var?
Evet belgeleriyle duruyor. Sergileniyor.


Bu konu yeniden gündeme gelse yapar mısınız?
Koleksiyon ve ben bu konuda hizmet vermeye hazırdım, hala hazırız. Köprünün ayaklarına yerleşim alanları kurulmasını önerdim bu projede. İstanbul’da yenilikçilik adına çalışan çok kurum, STK var. Onlarla birlikte çalışarak bunu yapabiliriz. Günümüzde İstanbul’un Unesco tarafından yaratıcı kentler arasına alınması Koleksiyon’un desteklediği bu projeyi gündeme getirecektir diye de düşünüyorum. Bu film Koleksiyon web sitesinden izleyebilirsiniz. Ayrıca Leonardo’nun Haliç köprüsünün 7 metre boyutundaki replikası 14 aralık 2017- 7 Nisan 2018 tarihleri arasında UNIQ Müzesi’nde gerçekleşecek Leonardo da Vinci Expo’da sergilenecek.

İstanbul daki yapılaşma İstanbul u yaşanmaz hale getirdi!


Da Vinci’nin köprüsü yapılsınHaliç için 1502 yılında bir köprü çizen Leonardo da Vinci’nin bu çizimi, 2001 yılında Norveç’te hayata geçirildi.

 

İSTANBUL YAŞANMAZ HALE GELDİ

İstanbul’da son dönemde yaşanan yapılaşma hakkında ne düşünüyorsunuz?
İstanbul’daki yapılaşma İstanbul’u yaşanmaz hale getirdi. Bu yapılaşmayla birlikte trafik herkesi bitiriyor. Oysa İstanbul çok değerli bir şehir. Çok köklü bir kültürü var. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi var. Osmanlı’nın sağlam yapıları var. Osmanlı’nın değerlerini de kötü yapılaşmayla mahvettik. Ama hala çok özel yerler var. Galata tarafı örneğin. Benim bir sözüm var, “çiçekleri kopararak baharın önüne geçemezsiniz”. Şimdilerde Galata taraflarına bakıyoruz, yepyeni yaşam alanları filizleniyor. Çok güzel tasarlanmış butik mağazalar çıkıyor. Bence büyük markaların mağazalarından değerli. Oralarda kardelenler açılıyor. Bunun nedeni oraya müdahalenin yapılmamış olması.


Geri Dön